​Mία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη γρίπη με επιστήμονες λοιμωξιολογίας ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγητές επιδημιολογίας δημόσιων νοσοκομείων έγινε το πρωί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας με αφορμή την εποχική γρίπη που είναι προ των πυλών.Όλοι κατέληξαν πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν κάθε χρόνο περιλαμβάνουν τα στελέχη της γρίπης που χτύπησε την χ��ονιά που μας πέρασε. Το φετινό εμβόλιο περιλαμβάνει τα στελέχη της γρίπης Α τύπου Η1Ν1,Η3Ν2 και Β. Όποιος υποβληθεί σε εμβολιασμό χρειάζεται 2 εβδομάδες για να αναπτύξει αντισώματα και να έχει επιτυχία που φτάνει στο 60% της προστασίας απο τη γρίπη.

Οι ειδικοι επισημαίνουν πως θα πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον που θέλει να εμβολιαστεί και την περίοδο της έξαρσης της γρίπης , συνήθως μεταξύ Δεκέμβρη με Απρίλιο. Τα παιδιά από 6 μηνών και οι ενήλικες από 60 ετών και άνω πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, όπως οι ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους, παιδιά, αρρώστους και όσοι εργάζονται σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

Δυστυχώς και πέρυσι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας μας δεν εμβολιάστηκε επαρκώς-αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε εμβολιασμός σε προσωπικό των ανθρώπων της υγείας στην ΠΦΥ μόνο στο 20%.Η δικαιολογία τους ήταν πως δεν ήθελαν να πάθουν κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο ή να κολλήσουν γρίπη αλλά κι ότι δεν τους ενδιαφέρει. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ το 63,4% των γιατρων και νοσηλευτών εμβολιάστηκε πέρυσι με στόχο στο 2020 να φτάσει στο 90%.

Πέρυσι ήταν σε έξαρση ο ιός της γρίπης Α τύπου Η1Ν1 που χτυπά νεότερες ηλικίες και οδηγεί ακόμα και στο θάνατο. Κάνει μάλιστα ως βασική παρενέργεια, την θανατηφόρο πνευμονία και ο ασθενής οδηγείται σε βακτηριακή λοίμωξη που επιδεινώνεται μέσα στις ΜΕΘ όπου ευδοκιμούν πολυανθεκτικά μικρόβια.

Στην Αυστραλία το καλοκαίρι ευδοκίμησε �� ιος της γρίπης Α τύπου Η3Ν2. Στην Άπω Ανατολή που μοιάζει πιο πολύ σε μας επιδημιολογικά, ο τύπος Η3Ν2 και ο Β. Άρα δεν ξέρουμε φέτος ποια στελέχη θα υπερισχύσουν και αν θα υπάρξουν μεταλλάξεις. Μην ξεχνάμε ότι στην Αίγυπτο υπήρχε έξαρση στον Η5Ν1.

Ο πιο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους επιστήμονες για να ελεγχθεί σωστά και γρήγορα ενας ασθενής με συμπτώματα γρίπης ειναι με τις μοριακές τεχνικές, ειδικά σε ανθρώπους που νοσηλεύονται, σε παιδιά που είναι σε παιδικούς και βρέφη σε μονάδες υψηλής φροντίδας. Η χρήση των ταχέων δοκιμασιών είναι κυρίως για στατιστικούς λόγους και δεν είναι πάντα σωστά τα αποτελέσματα.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονται δυστυχώς ούτε και οι ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα και οι επιστήμονες λένε πως δεν θα πρέπει να ξεχνούν τον εμβολιασμό αυτές οι κοινωνικές ομάδες.

Δυστυχώς έγκυες και παχύσαρκοι είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη!

Το Κεελπνο ζητησε από δυο μεγάλες εταιρειες που παραγουν αντιγριπικα εμβολια να τους δωρίσει περιπου 18.000 εμβόλια κατά της γρίπης ώστε να γίνει εμβολιασμός του προσωπικού των νοσοκομείων εντός των νοσοκομείων για να μην υπάρχει η δικαιολογία πως κάποιος θα πάρει τη συνταγή από το γιατρό και θα κάνει το εμβόλιο στο σπίτι ή στο γιατρό του.Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησαν θετικά.

Παράλληλα υπάρχει η φιλοδοξία σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, να είναι καταγεγραμμένοι οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί των ανθρώπων που αποφασίζουν να τους κάνουν ώστε να υπάρχουν στο σύστημα και να είναι σε γνώση των γιατρών. Τα σχ��λεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι χώροι διασποράς της γρίπης που ζει στα χέρια μας για δύο έως πέντε λεπτά και στις επιφάνειες που αγγίζουμε για δύο έως οκτώ ώρες. Εκτός από τον εμβολιασμό θα πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή χρήση φαρμακευτικών διαλύματων που να περιέχει 60 με 70% αλκοόλη.

Της Κατερίνας Παπακωστοπούλου