Αγοράζουμε τσιπούρα, αλλά στην πραγματικότητα μας πουλάνε λαυράκι! Σε αυτό το σοκαριστικό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana, απο��αλύπτοντας στους καταναλωτές ότι το... 20% των ψαριών που αγοράζουν, δηλαδή το ένα στα πέντε, δεν είναι αυτό νομίζουν ότι παίρνουν!
Στην πραγματικότητα οι καταναλωτές εξαπατούνται από παραπλανητικές πινακίδες στα ιχθυοπωλεία και στις άλλες ψαραγορές!
Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 25.000 δείγματα ψαριών και άλλων θαλασσινών και, από αυτά, το 20% έφεραν εσφαλμένη σήμανση.
Η έκθεση της Oceana είναι μια αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) άνω των 200 μελετών από 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ιταλία το ποσοστό εξαπάτησης σε ορισμένα είδη ψαριών ξεπερνά το 80%!!!
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εξαπάτηση υπ��ρχει σε όλη την αλυσίδα, από τον συσκευαστή, τον χονδρέμπορο και τον εισαγωγέα-εξαγωγέα έως τον διανομέα και τον τελικό λιανοπωλητή (που περιλαμβάνει και τα εστιατόρια).
Το 58% των ψαριών με τη λάθος σήμανση, συχνά έχουν αντικατασταθεί με άλλα είδη που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία εγκύων και παιδιών. Σε μερικές περιπτώσεις, το ψάρι που πουλιέται, είναι απειλούμενο είδος.
Η έρευνα προκάλεσε την αντίδραση της βιομηχανίας θαλασσινών, η οποία υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα διεθνώς.
Στην Ελλάδα μια έρευνα του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Food Research International» και η οποία είναι ανάμεσα σε αυτές που έλ��βε υπόψη της η Oceana, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 38% των ψαριών και άλλων θαλασσινών στη χώρα μας φέρουν λανθασμένη σήμανση, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη κατηγορία τροφίμων.