Αλτσχάιμερ, μία ασθένεια που ταλαιπωρεί δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο και η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ασύλληπτη ταχύτητα.

Ο σημερινός εορτασμός της, κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο και την ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 44 εκατ. και αναμένεται να φτάσουν τα 65,7 εκατ. μέχρι το 2030 και τα 115,4 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άνοιας, αυξάνεται όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει ηλικιακά. Το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της νόσου;

Οι διαταραχές μνήμης, της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου αλλά και των οπτικοχωρικών δυνατοτήτων όπως παραδείγματος χάριν η απώλεια προσανατολισμού είναι μόνο κάποιες ενδείξεις πως πρέπει να χτυπήσετε την πόρτα του ειδικού.

Όσο έγκαιρη άλλωστε είναι η διάγνωσή της, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπισή της. Ο οικογενειακός γιατρός και ο νευρολόγος βοηθά τον ασθενή καθοδηγώντας τον και χορηγώντας του φάρμακα. Επιπλέον, υπάρχουν και μη φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.