Τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα όσα παρακολουθούμε στην τηλεόραση με το καρδιαγγειακό μας σύστημα παρουσιάζει έρευνα του πανεπιστημίου Μέριλαντ των ΗΠΑ, που μελέτησε τις αντιδράσεις στον οργανισμό 20 υγ��ών νεαρών όταν αυτοί παρακολουθούσαν ταινίες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους νεαρούς να δουν αποσπάσματα δραματικών ταινιών, όπως η «Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν», διάρκειας 15 - 30 λεπτών. Μετά από 48 ώρες, παρακολούθησαν αποσπάσματα από κωμικές ταινίες, σαν το «Κάτι Τρέχει Με Την Μαίρη», για τον ίδιο χρόνο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εθελοντές απείχαν από ό,τι θα μπορούσε να επηρεάζει τη ροή του αίματος, όπως το αλκοόλ και η σωματική άσκηση.

Κατά τη διάρκεια των προβολών, οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή αίματος στην κεντρική αρτηρία του βραχίονα, που αποτελεί μια καλή ένδειξη της γενικότερης ροής αίματος στο σώμα και στη συνέχεια συνέκριναν τις 160 μετρήσεις.

Όπως προέκυψε, όταν οι νεαροί παρακολουθούσαν δραματικές ταινίες η ροή αίματος μειωνόταν στους 14 από τους 20, ενώ όταν παρακολουθούσαν κωμωδίες η ροή αίματος αυξανόταν στους 19 από τους 20.

Κατά τους ερευνητές, η παρακολούθηση μιας ταινίας με δραματικό περιεχόμενο έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία της καρδιάς καθώς επαναφέρει στην μνήμη το θυμό και την ένταση, ενώ μια κωμική ταινία είχε την ίδια επίδραση με την αεροβική άσκηση ή ακόμα και τη θεραπεία με στατίνες (φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα).

Παράλληλα, η έρευνα επιβεβαιώνει παλιότερα επιστημονικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία οι ευχάριστες καταστάσεις που βιώνει ένα άτομο το βοηθούν να έχει καλύτερη λειτουργία στο καρδιαγγειακό σύστημα γιατί πιθανότατα οι στιγμές χαράς και γέλιου ευνοούν τη σύνθεση και απελευθέρωση των κατάλληλων ορμονών στο αίμα. Επίσης, επιδρούν στο ενδοθήλιο των αυλών στις αρτηρίες με αποτέλεσμα αυτές να διαστέλλονται και να έχουμε καλύτερη ροή αίματος και να προστατεύονται όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά!