​Γιατί χρειάζονται γυναικολόγο οι γυναίκες με αναπηρία:

Όπως όλες γυναίκες έτσι και οι γυναίκες με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες για γυναικολογικές εξετάσεις (τεστ ΠΑΠ, εξετάσεις μαστού κτλ). Συχνά όμως παρατηρείται ότι υπερισχύουν οι ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας που συνδέονται με την αναπηρία της γυναίκας και η ιατρική φροντίδα που αφορά στις ειδικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι συνήθως παραμελημένη.

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, οι γυναίκες με αναπηρία πρέπει να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και πρόσβαση στις ειδικές αυτές γυναικολογικές εξετάσεις.

Τι προσφέρει ο γυναικολόγος:

Ο ιατρός γυναικολόγος, είναι εκείνος που μπορεί να παρέχει ορθή ενημέρωση στις γυναίκες με αναπηρία για θέματα που σχετίζονται με την σεξουαλικότητα, την ψυχοκοινωνική επίδραση του περιβάλλοντος, τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο της γυναίκας, το ΠΑΠ- test, τη μαστογραφία, τον προληπτικό εμβολιασμό, την έμμηνο ρύση, τη θεραπεία για τυχόν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα την αντισύλληψη και τις διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από τις άλλες θεραπείες που λαμβάνει ήδη.

Επίσης ο γυναικολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα συμβουλεύει και θα παρακολουθεί τη γυναίκα σε περίπτωση κύησης και τοκετού.

Ιστορικό:

Η γυναίκα με αναπηρία συχνά θεωρείται ως μη σεξουαλικά ενεργή (asexual).

Θα πρέπει να ερωτηθεί ειδικά για τη σεξουαλική της δραστηριότητα, το παρελθόν και το παρόν και την ανάγκη της για αντισύλληψη.

Ο ιατρός γυναικολόγος θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες γυναικολογικό ιστορικό το οποίο θα συμπεριλαμβάνει σχέδια για αναπαραγωγή και επιθυμίες.

Πως πρέπει να προετοιμαστεί ο ιατρός γυναικολόγος για την εξέταση:

Σε πρώτο χρόνο προγραμματίζει ένα ραντεβού μεγαλύτερης διάρκειας.

Πριν από την εξέταση, θα πρέπει να καθοριστεί αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο ή αντιμετώπιση γυναικολογικού προβλήματος. Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί συζήτηση για εμπειρίες παλαιότερων γυναικολογικών εξετάσεων.

Θα πρέπει να επιλεχθεί το πιο προσβάσιμο δωμάτιο εξέτασης με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία με το προσωπικό.

Ο ιατρός γυναικολόγος οφείλει να ενημερώνεται για τις προτιμήσεις της ασθενούς, το βαθμό παροχής βοήθειας και τις τεχνικές ασφαλούς μεταφοράς, όπως επίσης για συγκεκριμένα συμπτώματα ή προτιμήσεις που σχετίζονται με την περίοδο πχ. αυξημένη ροή και τρόπο ατομικής υγιεινής (πώς αλλάζει…).

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Ο γυναικολόγος πρέπει να βεβαιωθεί ότι η ασθενής αισθάνεται ασφαλής και είναι καλά υποστηριζόμενη (αν χρειαστεί θα πρέπει να γίνει χρήση επιπλέον μαξιλαριών και κουβερτών).

Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν τόσο για την αποφυγή τραυματισμού όσο και για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της ασθενούς.

Μεταφορά στο εξεταστικό κρεβάτι:

Οι ασθενείς πρέπει βοηθηθούν στη μετάβασή τους στ�� εξεταστικό κρεβάτι για την όποια εξέταση και να μην εξετάζονται στο αναπηρικό αμαξίδιο (συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του μαστού), εκτός εάν αυτό είναι προτιμότερο από την ασθενή και δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη μεταφορά της ασθενούς στο εξεταστικό κρεβάτι. Μερικές γυναίκες χρειάζονται βοήθεια με σανίδα μεταφοράς ή ανελκυστήρα.

Για την επίτευξη ασφαλούς μεταφοράς στο εξεταστικό κρεβάτι χρειάζεται να γίνει προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Σιγουρευτείτε ότι ασφαλίσατε την αναπηρική καρέκλα.

Στο χώρο εξέτασης θα πρέπει να βρίσκεται επίσης και εξειδικευμένος βοηθός που θα προσέχει την ασθενή για αποφυγή πτώσης & τραυματισμού.

Η αργή και ήπια τοποθέτηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη σπαστική δραστηριότητα.

Η χρήση της διαζεπάμης και της βακλοφαίνης θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Ένα τοπικό αναισθητικό τζελ μπορεί να είναι χρήσιμο.

Μερικοί ιατροί γυναικολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του τοπικού αναισθητικού τζελ για τον κολποδιαστολέα χρησιμεύει στη μείωση της δυσφορίας και τη μείωση της διέγερσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπαστικότητα και είναι σημαντικό πριν την εξέταση ο ιατρός να περιμένει μερικά λεπτά για να λειτουργήσει το φάρμακο.

Προτεραιότητα η άνεση και η ασφάλεια της ασθενούς κατά την τοποθέτηση της για την εξέταση.

Αφήστε την ασθενή μόνη της να βρει την καλύτερη θέση

Προετοιμασία και επικοινωνία είναι το κλειδί επιτυχούς γυναικολογικής εξέτασης:

• Ετοιμασία για να δεχθείτε την ασθενή (χώρος, προσωπικό, εξοπλισμός)
• Επικοινωνία με την ασθενή.
• Επανεξέταση - βελτίωση.

Ειδικά κριτήρια για να διευκολυνθεί η γυναικολογική εξέταση για τις γυναίκες με κινητικά προβλήματα μπορούν να αντληθούν από την προετοιμασία και την καλή επικοινωνία μαζί της.

Κατά την προετοιμασία της επίσκεψης και της εξέτασης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προφίλ της ασθενούς, τι επιθυμεί και τι περιμένει ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης της στο ιατρείο καθώς επίσης και ότι απαιτείται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.

Η ασθενής θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση του τι πρόκειται να συμβεί.
θα πρέπει να της παρέχεται ο καλύτερος τρόπος για τη μεταφορά της στο εξεταστικό κρεβάτι και να επιτευχθεί η σωστή και άνετη τοποθέτηση της για την εξέταση.

Μετά την επίσκεψη, είναι χρήσιμο να γίνεται αξιολόγηση της επίσκεψης και να συζητηθούν μελλοντικές βελτιώ��εις.

Γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αξίζει προσαρμοσμένη και αξιοπρεπή εξέταση.

Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας
M.D. OB/GYN MSc.

τυτυιετυι.png