Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να μην νευριάσει ποτέ. Κάποια στιγμή ο θυμός θα τον κυριεύσει. Αυτό όμως δεν είναι και το καλύτερο. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως ο θυμός βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο και την καρδιά μας.

Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν για 8 χρόνια περίπου 14.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 48 έως 67 ετών.

Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο θυμός είχε επίδραση σε διάφορες πτυχές της υγείας τους. Έτσι, οι ειδικοί κατέγραψαν όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκλήθηκαν στους εθελοντές κατά τη διάρκεια της μελέτης

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η επιθετικότητα και ο θυμός αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που είχαν θυμό και οργή στη ζωή τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, όσο πιο ψηλό ήταν το επίπεδο θυμού τους τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.

Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως η επίδραση του θυμού εξουδετέρωνε ακόμα και τις όποιες θετικές επιδράσεις μπορεί να είχε ως άτομο, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) ή τη σχετικά νεαρή ηλικία του.

Επίσης, η σχέση μεταξύ θυμού και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή κακή χοληστερόλη LDL και ο διαβήτης.

Όπως τόνισαν οι ερευνητλες, αυτή δεν είναι η μοναδική μελέτη που διαπιστώνει το πόσο κακό κάνει ο θυμός στη συνολική υγεία του ατόμου. Όπως είπαν, υπάρχουν δεδομένα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι όσο πιο επιθετικό είναι ένα άτομο και όσο πιο πολύ νευριάζει τόσο περισσότερο κινδυνεύει έπο ένα καρδιακό νόσημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θυμός και γενικά τα νεύρα και η οργή που νιώθει κάποιος προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και στην καρδιά γιατί επηρεάζουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση με την έκκριση των χημικών ορμονών και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Επίσης, κάποιες από αυτές τις ουσίες που εκκρίνονται αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος γεγονός που ευθύνεται για το «φράξιμο» των αγγείων με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχαιμικού επεισοδίου σε εγκέφαλο ή καρδιά.

Τέλος, ο θυμός και η οργή προκαλούν υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης που επίσης με τη σειρά της προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.