​Άσχημα νέα για όσους καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, φέρνει μια νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι το αλκοόλ... ευθύνεται για, τουλάχιστον, επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου!
«Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, μεταξύ άλλων του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, του ήπατος και του μαστού. Μπορεί αυτοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως και η μέτρια κατανάλωση δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα», επεσήμανε η υπεύθυνη του τμήματος πρόληψης και κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία Jennie Connor.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, «περίπου το 60% των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία αφορούν στον καρκίνο του μαστού» .
H διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Drinkaware Elaine Hindal, προειδοποίησε ότι εκτός από τις διάφορες μορφές καρκίνου, το αλκοόλ -ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το τσιγάρο- προκαλεί εγκεφαλικά και προβλήματα στο πάγκρεας, ενώ συχνή είναι και η εμφάνιση όγκων στο λαιμό και το στόμα.
Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν ότι το 30% των θανάτων λόγω αλκοόλ στη Νέα Ζηλανδία οφείλονται στον καρκίνο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από όλες τις άλλες χρόνιες παθήσεις συνδυαστικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τα ποτά, παροτρύνοντας τους αρμόδιους υπουργούς υγείας να δημιουργήσουν εκστρατείες ενημέρωσης για τους πολίτες, επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο άμεσα συνδεδεμένα είναι η κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου.