​Θαύματα κάνει το σουσάμι στην υγεία σύμφωνα με έρευνες, που απέδειξαν ότι προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία, παράλληλα όμως αποτελεί super τροφή κατά του καρκίνου, αλλά και ένα απίθανό φυσικό συστατικό για την αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας. Όμως τώρα αποδεικνύεται πως το σουσάμι είναι ευεργετικό και για την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food πειράματα που έγιναν σε ζώα με συμπτώματα κατάθλιψης έδειξαν ότι η συστηματική χορήγηση συστατικών σουσαμιού, όπως σησαμόλη, είχαν δράση ανάλογη με εκείνη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Χάρη μάλιστα στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά και σε θειαμίνη και τρυπτοφάνη, μπορεί να συμβάλλει και στην παραγωγή σεροτονίνης, στην ευκολότερη χαλάρωση και στην επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

Το σουσάμι επίσης περιέχει βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες τις τελευταίες μέρες πριν την περίοδό τους.

Οι γιατροί συστήνουν καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού ή προϊόντων την τακτική κατανάλωσή του μετά την ωορρηξία και έως την έλευση της περιόδου.