Τον πολύ φιλόδοξο στόχο να βρεθεί μια αποτελεσματική απάντηση κατά του ιού HIV και της νόσου του AIDS ως το 2030 έθεσαν 18.000 ερευνητές, ακτιβιστές και εκπρόσωποι κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στην 21η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Εκτιμάται ότι από τα 37 εκατομμύρια φορέων του HIV παγκοσμίως, μόλις 17 εκατομμύρια λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή, ενώ περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι που πάσχουν από AIDS πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στις χώρες της Αφρικής.

Ως εκ τούτου είναι εύλογη η δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS (IAS) Κρις Μπέιρερ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ νωρίς να ανακοινώσουμε ότι νικήσαμε».

Η χώρα με τους περισσότερους φορείς του ιού HIV και πάσχοντες από AIDS είναι η Νότια Αφρική, η οποία φιλοξενεί τη φετινή διάσκεψη. Οι εγχώριες οργανώσεις που μάχονται για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS θεωρούν τη διεξαγωγή της διάσκεψης στη χώρα τους ευκαιρία να προβάλουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Φιλόδοξο στόχοι και ελπίδες

Η διεθνής κοινότητα έβαλε ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο την οριστική πάταξη του AIDS έως το 2030.

Το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αποτελεί κεντρικό θέμα της φετινής διάσκεψης. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκτήσουν όλοι οι φορείς του ιού πρόσβαση στα σχετικά φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την εκδήλωση της νόσου του AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα στη φετινή διάσκεψη είναι και η πρόληψη, ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, τονίζουν οι ειδικοί.

Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως ο στόχος της εξάλειψης του AIDS έως το 2030; Η Ντσίκι Μπουλό είναι πάντως αισιόδοξη. «Είναι εφικτό. Τα φάρμακα βελτιώνονται διαρκώς. Αν δοθούν τώρα στους ανθρώπους τότε θα έχουμε μέχρι το 2030 έναν κόσμο χωρίς HIV και AIDS».