​Για την νέα -για τα ελληνικά δεδομένα- μανία στο χώρο του fitness, τη Hot Yoga, σας έχουμε ξαναμιλήσει. Πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που πραγματοποιείται σε αίθουσα με θερμοκρασία 40 βαθμών κελσίου και 50% υγρασία. Σήμερα, όμως, σας γράφουμε για να μοιραστούμε μαζί σας όλα όσα μας αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης του Ηot Yoga Athens studio και διεθνούς φήμης yogi, Niko Geo.

οιπ'ιοπ'οιπ.jpg


Ο γοητευτικός και ταλαντούχος δάσκαλος μας μυεί στον κόσμο της γιόγκα και μας ενημερώνει για όλα της τα οφέλη. Άλλωστε... το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλες μας ενδιαφερόμαστε για το πως θα βγούμε στην παραλία. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στην κουβέντα που είχαμε μαζί του και θα σας λυθούν όλες οι απορίες...

Ποια τα οφέλη της hot yoga?

-Βοηθάει στην απώλεια τοξινών και την μείωση βάρους, αφού στην προσπάθεια του οργανισμού να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος αυξάνονται οι καύσεις και η εφίδρωση. Η ζέστη βοηθάει στην απόκτηση ελαστικότητας των μυών και των τενόντων, αποτρέποντας τους τραυματισμούς και κάνοντας τις ασκήσεις πιο εύκολες. Κατα τη διάρκεια ενός μαθήματος καίγονται έως και 1000 θερμίδες, ενώ χάνονται 1-2 λίτρα ιδρώτα. Βγαίνοντας από ένα μάθημα Hot Yoga το δέρμα λάμπει, ο μεταβολισμός έχει ενεργοποιηθεί, το στρες έχει μειωθεί και τα οφέλη παραμένουν για όλο το υπόλοιπο της μέρας.

τθιλρυλιρυλ.jpg

Οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες γίνεται η πρακτική είναι ασφαλείς για τον οργανισμό;

-Είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος άσκησης όταν γίνεται ελεγχόμενα στο στούντιο. Εδώ το οξυγόνο ανανεώνεται συνέχεια από σύγχρονα μηχανήματα, δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο και έχουμε εξιδεικευμένους δασκάλους να επιβλέπουν τη πρακτική μας.

Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες;

-Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στ��ν ηλικία. Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν ανεξαρτήτως επιπέδου. Ωστόσο, άνθρωποι ηλικιωμένοι και άτομα με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα αντενδείκνυται συνήθως να γυμνάζονται υπό τέτοιες συνθήκες και τους προτείνουμε να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.

υθλιθυλιθυλι.jpg


H Yoga είναι η μόνη άσκηση που μπορεί να γίνει σε ζεστό περιβάλλον;

-Αρκετά είδη γυμναστικής μπορούν να επωφεληθούν από τη ζέστη και την υγρασία. Ενώ αρχικά ξεκινήσαμε το στούντιο με Yoga μαθήματα, τα μέλη μας ζητούσαν όλο και περισσότερα είδη άσκησης και έχουμε εμπλουτίσει το πρόγραμμα μας με αρκετά από αυτά όπως Pilates και TRX. Αυτή τη στιγμή είμαστε οι μόνοι στην Αθήνα που προσφέρουμε Hot TRX, το γνωστό είδος γυμναστικής με ιμάντα για μυϊκή ενδυνάμωση και γράμμωση.

Πόσα μαθήματα εβδομαδιαίως είναι αρκετά για να μυηθεί κάποιος στον κόσμο της yoga και να δει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα του;

-Για να ξεκινήσει κάποιος να αντιλαμβάνεται την διεργασία που συντελείται χρειάζεται άσκηση ιδανικά τρεις φορές την εβδομάδα. Φυσικά, η προτροπή μου είναι να ασκούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε αλλά και να ακούμε το σώμα μας. Μας δίνει σήματα, μας «μιλάει», είναι χρέος μας λοιπόν να το ακούμε και να προχωράμε σε όσα θα μας κάνουν σωματικά αλλά και πνευματικά υγιείς χωρίς υπερβολές.

υιλρυιλρυιλ.jpg

Προλαβαίνει κάποιος/α που θα ξεκινήσει τώρα μαθήματα στο studio να «χτίσει σώμα» ενόψει καλοκαιριού;

-Αν κάποιος ξεκινήσει να ασκείται τώρα σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή θα αρχίσει να βλέπει αλλαγές στο σώμα αλλά και στο πνεύμα του άμεσα. Τα αποτελέσματα και τα οφέλη της Hot Yoga είναι ορατά πολύ πιο γρήγορα από τις λοιπές μορφές άσκησης χάρη στις συνθήκες της αίθουσας.

υιλρυιλρυ.jpg

Αν μπορούσες να μας δώσεις 5 tips για καλό κι υγιές σώμα ποια θα ήταν αυτά;

1. Άσκηση 3-4 φορές τη εβδομάδα
2. Ισσοροπημένη διατροφή
3. Άφθονο νερό και ενυδάτωση
4. Αρκετός ύπνος
5. Καλή διάθεση

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή και τη γυμναστική μας;

-Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στη διατροφή και την άσκηση είναι η υπερβολή. Συχνά συναντώ ανθρώπους που στοχεύουν σε γρήγορη απώλεια βάρους κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες και ακολουθόντας λανθασμένα προγράμματα εκγύμνασης που έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Η ισσορροπία και το μέτρο είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά σε πνευματικό και φυσικό επίπεδο. Ένα ακόμα λάθος είναι το άγχος που διακατέχει τον περισσότερο κόσμο όταν ξεκινά τέτοιου είδους προσπάθειες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το άγχος λειτουργεί ανασταλτητικά ακόμα και στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Έχεις χρόνια πορείας στο χώρο και μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τι είναι αυτό που σε έκανε να επιστρέψεις στην Ελλάδα σε τόσο δύσκολους καιρούς;

-Η αγάπη μου για την Ελλάδα, με έκανε να επιστρέψω και να συνεχίσω να κάνω αυτό που με γεμίζει πραγματικά — να ασκώ την πρακτική μου και να διδάσκω yoga. Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πράγματι δύσκολες αλλά θεωρώ πως όταν αγαπάς τον τόπο σου και αυτό που κάνεις τίποτα δεν είναι δύσκολο και αδύνατο.

τθιλρυιλιλυ.jpg

Η yoga έχει μπει στη ζωή των Ελλήνων;

-Η yoga με το πέρασμα του χρόνου έπαψε να είναι μόδα και έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο πως αν διαβάσει κάποιος βιογραφικά δασκάλων θα διαπιστώσει πως η yoga ξεκίνησε για τους περισσότερους σαν ένας απλός τρόπος άσκησης και με το καιρό έγινε η ίδια τους η ζωή. Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς πλέον ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου να κάνουν yoga και να υιοθετοτούν τη φιλοσοφία της, ο καθένας φυσικά σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του. Οι Έλληνες έχουν ξεκάθαρα έντονη παρουσία στην κοινότητα της yoga τόσο από τη θέση του μαθητή όσο και από τη θέση του δασκάλου.

Οι τιμές στο studio της Hot Yoga Athens είναι προσιτές;

-Ο κόσμος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά πακέτα συνδρομών. Έχουμε κρατήσει τις τιμές χαμηλές σε σύγκριση με άλλα non-hot στούντιο γιόγκα, παρά τα υψηλά λειτουργικά κόστη (μηχανήματα θέρμανσης, εξαερισμός κτλ).

οιπ'οπ'υιπ.jpg

Σχέδια στα σκαριά; Υπάρχει κάτι που να ετοιμάζετε στο studio? (κάποιο workshop/retreat κλπ)

-Δεν ησυχάζουμε ποτέ! Προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε νέα πράγματα. Σε μηνιαία βάση στο studio πραγματοποιούνται workshops από διακεκριμένους δασκάλους του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδος. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση της ομάδας των δασκάλων με νέα πρόσωπα πραγματοποιήσαμε audition από όπου προέκυψαν ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στο Agni Yoga Teacher Training 200 ωρών, ένα πρόγραμμα εκμάθησης δασκάλων Yoga, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.


Της Κατερίνας Τσαμούρη