​Θα θέλατε να απολαύσετε το αγαπημένο σας αναψυκτικό, αλλά προτιμάτε ένα smoothie για να μην παχύνετε, νομίζοντας πως έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Αν ναι, ήρθε η ώρα να μάθετε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ή μάλλον, είναι η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί το smoothie να είναι φρέσκο και βιταμινούχο, ωστόσο, περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη!

Μάλιστα, η ποσότητα που περιέχει το smoothie είναι ανώτερη από την επίσημο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (25 γραμμάρια ζάχαρη καθημερινά). Ακόμη κι αν φτιάχνετε μόνοι σας το smoothie!

Η αποκάλυψη έγινε από διαιτολόγους στην εκπομπή του βελγικού καναλιού Een. Οι διατροφολόγοι ανέλυσαν την σύνθεση ενός smoothie «strawberry squeeze».

Αυτό περιλαμβάνει: δύο πορτοκάλια, επτά μήλα, μια μπανάνα και δέκα φράουλες. «20 κομμάτια φρούτων είναι πάρα πολλά. Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αλλά αυτό εκπροσωπεί μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης», δήλωσαν. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ζάχαρη που προστίθεται, αλλά για φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τα στυμμένα φρούτα.

«Μόλις εισέλθουν στο σώμα αυτά τα σάκχαρα αντιδρούν ακριβώς όπως και οι άλλες ζάχαρες», δήλωσε η διατροφολόγος, προσθέτοντας μάλιστα, ότι ένα smoothie δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση ένα φρούτο.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο καθηγητής και ερευνητής διατροφολόγος, Bart Nicolai, το smoothie « strawberry squeeze » περιέχει 8,5 κομμάτια ζάχαρη, όσο δηλαδή και μια Coca-Cola η οποία περιλαμβάνει 8.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι να σταματήσει κάποιος να τρώει ακόμη και φρούτα.

Η καθηγήτρια Chantal Mathieu στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι στο smoothie, τα φρούτα κόβονται και στύβονται και έτσι οι φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση ζάχαρης, αφαιρούνται. Με τον τρόπο αυτό, η ζάχαρη περνάει απευθείας στο αίμα: «Έτσι στοκάρεται η ζάχαρη και αυτό είναι που παχαίνει και γίνεται λ��πος», δήλωσε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να συνεχίσει κάποιος να καταναλώνει smoothies χωρίς να υποβάλλει τον οργανισμό του στην απορρόφηση τόσης ζάχαρης, το καλύτερο είναι να αναμειγνύει φρούτα και λαχανικά. «Τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά από τ�� φρούτα και οι ίνες τους επιβραδύνουν το πέρασμα της ζάχαρης στο αίμα, ενώ προσφέρουν όγκο στο ποτό», συμβούλευσε ο διατροφολόγος Raphaël Gruman.

Αυτό, άλλωστε, είναι κι ένα από τα μυστικά των top models για άψογη σιλουέτα!

ghjkgjry.jpg

Κάλλιστα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί σέλινο και αγκούρι. Η μπανάνα είναι καλό να αποφεύγεται γιατί περιέχει πολύ ζάχαρη και είναι προτιμότερα τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μήλα, τα αχλάδια, όλα τα κόκκινα φρούτα (εκτός από τα κεράσια), τα πεπόνια και το καρπούζι. Μπορεί επίσης κάποιος να προσθέσει λίγο γάλα, αγελάδας ή σόγιας ή αμυγδάλου ή ρυζιού.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: