​Ο ρόλος των γονιδίων στη ζωή μας ίσως είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι νομίζουμε, αφού υπαγορεύουν ακόμα και το πότε θα κάνουμε για πρώτη φορά σεξ και πότε θα αποκτήσουμε παιδί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι η πρώτη ερωτική επαφή στη ζωή κάθε ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από προσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως η στάση της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στο σεξ.

Τα νέα ευρήματα όμως υποδηλώνουν ότι την τελευταία λέξη επί του θέματος έχει η Γενετική, αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η μελέτη άρχισε με τα δείγματα DNA και τις δημογραφικές πληροφορίες 125.667 ανθρώπων ηλικίας 40 έως 69 ετών, από την Βρετανική Τράπεζα Βιολογικού Υλικού (UK Biobank), η οποία περιλαμβάνει βιολογικά δείγματα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους και τα χρησιμοποιεί για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές εντόπισαν 38 γενετικές μεταλλαγές που επηρεάζουν την ηλικία της ήβης και της πρώτης σεξουαλικής επαφής.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τα ίδια γονίδια σε 262.097 εθελοντές από βιοτράπεζες της Ισλανδίας και των ΗΠΑ.

Όπως ανακάλυψαν, αρκετά από αυτά σχετίζονται και με άλλα αναπαραγωγικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού, ο αριθμός των παιδιών που αποκτά κάποιος στη ζωή του, η οξυθυμία και η ροπή προς τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

«Είναι σαφές ότι ορισμένες από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ηλικία της πρώτης ερωτικής επαφής είναι κοινωνικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φήλιξ Νταίυ, από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Κέιμπριτζ.

«Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο.

»Άλλοι από αυτούς τους παράγοντες καθορίζουν την βιολογική ωρίμανση του σώματος για να δεχθεί το σεξ, και άλλοι σχετίζονται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να επισπεύσουν ή να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής».

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο πρόθυμος είναι κάποιος να ριψοκινδυνεύσει, τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσει νωρίς την ερωτική του ζωή. Αντιθέτως, η οξυθυμία συσχετίσθηκε με καθυστέρηση της πρώτης σεξουαλικής επαφής.