«Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό». Αυτή είναι η συνηθέστερη ατάκα που λένε οι άνδρες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Όταν αυτό συμβαίνει μια φορά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν, όμως, η στυτική δυσλειτουργία είναι επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει στρες, να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και ίσως να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πάρα πολύ συνηθισμένη.
Υπολογίζεται ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών την αντιμετωπίζει ένας στους είκοσι άντρες, στις ηλικίες 40-60 ετών ένας στους δέκα, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών ταλαιπωρείται από αυτήν ένας στους πέντε άντρες. Ή, αλλιώς, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες βλέπουν την ερωτική τους ζωή να πλήττεται από αυτήν.

Όπως τονίζει η ψυχολόγος Εύη Κυράνα, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αν και η πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμφάνισή της καθορίζε��αι από την ηλικία και μόνο.

Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι πως έχει κάποια υποκείμενη αιτία. Παρακάτω θα δείτε τις πέντε επικρατέστερες:

1. Οργανικά προβλήματα. Η στυτική δυσλειτουργία στις μεγάλες ηλικίες συχνά οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η υπέρταση, τα προβλήματα της καρδιάς και του κυκλοφορικού, η χρόνια νεφρική νόσος, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι παθήσεις του προστάτη. Η πιο συχνή οργανική αιτία της είναι τα αγγειακά προβλήματα, που ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων στυτικής δυσλειτουργίας οργανικής αιτιολογίας. Μάλιστα, η κακής ποιότητας στύση συχνά αποτελεί την πρώτη ένδειξη καρδιαγγειακού προβλήματος ή διαβήτη, γι’ αυτό και οι άνδρες δεν πρέπει να διστάζουν να συμβουλευτούν έναν γιατρό όταν την εκδηλώνουν κατ’ επανάληψη.

2. Θεραπείες. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων και διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας. Στα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τη στύση συμπεριλαμβάνονται αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά, ορμονοθεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη κ.ά. Αντίστοιχα, στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορεί να την επηρεάσουν συμπεριλαμβάνονται ορισμένες επεμβάσεις ��ου προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, ακτινοθεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη κ.λπ. Αν κάποιος ασθενής νομίζει ότι μια θεραπεία που κάνει του δημιουργεί πρόβλημα στύσης, δεν πρέπει να τη διακόψει αλλά να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

3. Ψυχογενή αίτια. Στους νέους άνδρες που αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή, η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας συνήθως είναι ψυχολογική με πιο συχνό το άγχος επίδοσης. Με τον όρο αυτόν περιγράφεται το άγχος που αναπτύσσει ο άνδρας στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ανησυχώντας εάν θα επιτύχει ικανοποιητική στύση, αν θα ευχαριστήσει τη σύντροφό του, τι θα σκεφτεί εκείνη γι’ αυτόν κ.λπ. Αυτού του είδους οι δυσάρεστες σκέψεις αποσπούν την προσοχή από τα σεξουαλικά ερεθίσματα, με συνέπεια να εμποδίζεται η σεξουαλική διέγερση που απαιτείται για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί η στύση. Αλλά πιθανά ψυχογενή αίτια στυτικής δυσλειτουργίας είναι τα προβλήματα στη σχέση, οι ενοχές (π.χ. για μια απιστία ή σοβαρό ψέμα), η χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.

4. Προβλήματα του τρόπου ζωής. Οι άνδρες με πολλά περιττά κιλά, οι καπνιστές και όσοι πίνουν πολύ ή κάνουν χρήση ουσιών είναι πιο επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία. Σε μερικές περιπτώσεις η βελτίωση του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει και τη λειτουργία της στύσης.

5. Τραυματισμοί. Οι τραυματισμοί στο πέος, στα αγγεία ή/και στα νεύρα της πυέλου, στο περίνεο και στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, συνήθως αγγειακής αιτιολογίας. Τέτοιου είδους τραυματισμός θα μπορούσε να προκληθεί σε αθλήματα που εμπεριέχουν σωματική επαφή, με πτώσεις και άλλα ατυχήματα, ακόμα και με απότομη κίνηση κατά τη σεξουαλική επαφή (κάτ��γμα πέους).