​Ένας Έλληνας κατάφερε να ανατρέψει τα όσα γνώριζε η επισ��ημονική κοινότητα για τον καρκίνο του μαστού και να χαρίσει χαμόγελα αισιοδοξίας σε ασθενείς και γιατρούς. Ο λόγος είναι πως μαζί με την ομάδα του κατάφερε να θέσει νέα δεδομένα όσον αφορά τη μελέτη του συγκεκριμένου καρκίνου.

Κάτι που μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει, ενώ η έρευνα ίσως οδηγήσει στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού, που εμφανίζει μία γυναίκα στις οχτώ.

109924_web.jpg
Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Γιώργος Σφλώμος και οι συνεργάτες του στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EFPL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιολογίας καρκίνου «Cancer Cell», κατάφεραν να αναπαραστήσουν πιο πιστά από ποτέ τον ανθρώπινο καρκίνο του μαστού σε ποντίκια.

Με αυτό τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η θεραπεία του καρκίνου… καθώς οι επιστήμονες θα μπορούν να δοκιμάσουν φάρμακα στα «άρρωστα» ποντίκια και να δουν τις αντιδράσεις και τα συμπτώματα τους.

Μέχρι τώρα, επειδή δεν γινόταν ακριβής αναπαράσταση του συγκεκριμένου καρκίνου στα ποντίκια, τα φάρμακα έδειχναν να ενεργούν στα ζώα αλλά να αποτυγχάνουν στους ασθενείς.

12346598_10153953838764674_7949235697252128844_n.jpg
Ο Γιώργος Σφλώμος δήλωσε πως «με αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, η α��θένεια του καρκίνου του μαστού, η εξέλιξή της και οι μεταστάσεις μπορούν πλέον να μελετηθούν. Για πρώτη φορά, είμαστε τώρα σε θέση να μελετήσουμε -σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο- κρίσιμους παράγοντες, όπως η δράση των ορμονών και οι μοριακές αντιδράσεις στις θεραπείες. Ακόμη πιο σημαντικό, το νέο ζωικό μοντέλο ανοίγει νέες ευκαιρίες όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την αξιολόγηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού».

Ο Έλληνας επιστήμονας σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου επίσης έκανε μεταπτυχιακά στη βιοτεχνολογία. Πήρε το διδακτορικό του ��πό το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη και από το 2012 διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πειραματικής Έρευνας για τον Καρκίνο (ISREC) του EFPL, με έμφαση στην μοριακή και κυτταρική ογκολογία, ιδίως σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού.