​Στατιστικές γεννήσεων με βάση τον πληθυσμό καταδεικνύουν μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των γυναικών που επιλέγουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση μέχρι μια μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν την εγκυμοσύνη λόγω σπουδών ή καριέρας, θέτοντας σε "κίνδυνο" την γονιμότητά τους. Πολλές φορές η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σημάνει πολλές δυσκολίες, όταν πια το ζευγάρι θα θελήσει να αποκτήσει ένα παιδί και δεν θα είναι εύκολο να τα καταφέρει.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ...

Αν μια γυναίκα προβλέπει πως θα τεκνοποιήσει σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να καταψύξει ωάρια σε μια πιο μικρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Λόγω της τεχνολογικής προόδου την τελευταία δεκαετία, η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει μια βιώσιμη επιλογή.

Ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν κατάψυξη ωραρίων;

Όλες όσες πρέπει ή επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους! Έτσι γυναίκες που βρίσκονται στην άνοδο της καριέρας τους και θέλουν να αναβάλουν την τεκνοποίηση για το μέλλον, γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ωοθηκική ανεπάρκεια και γυναίκες που έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορούν να ακολουθήσουν τη λύση της κρυοσυντήρησης.

Σύμφωνα με τον κλινικό εμβρυολόγο στη Μονάδα IVF του Μαιευτηρίου «ΡΕΑ», Δημήτρη Παπαδόπουλο, «η αποτελεσματικότητα της διαδικασία�� είναι συνυφασμένη με την ηλικία της γυναίκας. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωαρίων της και τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητά τους».

Ποιες γυναίκες ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγουν την κατάψυξη ωραρίων;

Όπως είπε στο star.gr, ο κ.Παπαδόπουλος «οι γυναίκες που μπαίνουν στην... εμμηνόπαυση κι έχει ήδη ξεκινήσει η έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας, πρέπει να αποτρέπονται από αυτή την διαδικασία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), διότι τα ωάριά τους είναι τόσο επηρεασμένα από την ωοθηκική γήρανση, που η κρυοσυντήρηση σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό παραγωγής θα οδηγήσει σε πτωχά αποτελέσματα όταν αποψυχθούν κι εφόσον επιβιώσουν».

Πόσα ωάρια μπορεί να καταψύξει κάθε γυναίκα;

Αν και όπως υποστήριξε ο κ.Παπαδόπουλος, «η κατάψυξη των ωαρίων ήταν ανέφικτη μέχρι πρότινος λόγω της μεγάλης ευθραυστότητάς τους, σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ωάρια καταψύχονται επιτυχώς και κάθε γυναίκα μπορεί να καταψύξει πέντε έως δέκα ωάρια - τόσα απαιτούνται συνήθως για την επιτυχία της μεθόδου - και να τα χρησιμοποιήσει, όποτε εκείνη θελήσει εάν για οποιοδήποτε λόγο τα ωάρια της τότε δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν». Από την πρώτη αναφορά γέννησης παιδιού από κατεψυγμένα ωάρια, το 1986, περισσότερα από 900 υγιή παιδιά έχουν γεννηθεί διεθνώς (Oktay et al 2006), όπως είπε ο ίδιος.

Είναι δύσκολη διαδικασία;

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, «το εγχείρημα όσον αφορά στην ψύξη, την απόψυξη και τη γονιμοποίηση του ωαρίου, είναι δύσκολο επειδή είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπου, περιέχει πολύ νερό και κατά την ψύξη του σχηματίζονται κρύσταλλοι που μπορεί να το καταστρέψουν».

Πες μου την ηλικία σου, να σου πω αν θα πετύχει η κατάψυξη ωραρίων

Από όλα τα κατεψυγμένα ωάρια, περίπου το 90%-95% θα επιβιώσει στην διαδικασία της απόψυξης με ποσοστό γονιμοποίησης 71%- 79% και ποσοστό εγκυμοσύνης 36%- 65%, αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Όπως και με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας τη στιγμή της κατάψυξης: όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.