Να ενεργοποιήσουν κύτταρα του στομαχιού ώστε να παράγουν ινσουλίνη κατάφεραν αμερικανοί ερευνητές, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Cell Stem Cell.
Ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρα Τσιάο Τσου, ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα από το κάτω μέρος του στομάχου, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναπρογραμματιστούν και να μετατραπούν σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν κύτταρα από το στομάχι πειραματόζωων και τα καλλιέργησαν σε εργαστηριακές συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί μικροσκοπικά τεχνητό στομάχι.
Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, προκειμένου να νοσήσουν από διαβήτη, έτσι ώστε να εξαρτώνται από τα αντίστοιχα κύτταρα των μεταμοσχευμένων στομάχων.
Τα τρωκτικά της ομάδας που δεν είχαν μεταμοσχευμένο όργανο πέθαναν μέσα σε δύο μήνες, ε��ώ τα πειραματόζωα με την ινσουλίνη από τα μεταμοσχευμένα στομάχια έξι μήνες μετά, είχαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους.
Οι ερευνητές στοχεύουν να πλέον να πάρουν κύτταρα από το στομάχι ασθενών με διαβήτη, να τα καλλιεργήσουν εργαστηριακά και το τεχνητό όργανο να μεταμοσχευθεί στον ασθενή, τροφοδοτώντας τον με β-κύτταρα.