Μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο ερώτημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια για το αν είναι κολλητικό το χασμουρητό. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη έρευνα, το χασμουρητό όχι μόνο είναι κολλητικό αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, από ότι οι άνδρες, αν δουν κάποιον γύρω τους να χασμουριέται.

Σημειώνεται ότι το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς διαβάζουν ή σκέφτονται για κάποιον άλλο που χασμουριέται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το "Science" και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν παραπάνω από 4.000 χασμουρητά σε τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια και γραφεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη στιγμή που κάποιος χασμουριόταν και κάτα πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55%, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες οι γυναίκες έχουν τη τάση να νιώθουν τα συναισθήματα των γύρω τους περισσότερο από τους άνδρες και αυτή η θεωρία επιβεβαιώνεται και με το χασμουρητό, το οποίο θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης.