​Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω του ιού Ζίκα. Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε από τη Λατινική Αμερική, κατάφερε να τρομοκρατήσει και την Ευρώπη με το πρώτο κρούσμα σε έγκυο γυναίκα στην Ισπανία να είναι γεγονός. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο επικίνδυνος ιός εξαπλώνεται εκρηκτικά γρήγορα.

Για αυτό το star.gr φρόντισε να μάθει τα πάντα για τον ιό και να σας ενημερώσει για το πώς μπορείτε να προστατευτείτε… Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δώσουν όσες γυναίκες είναι έγκυες. Έτσι, επικοινωνήσαμε με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο Παναγιώτη Κοφινάκο ο οποίος μας έλυσε όλες μας τα απορίες.

557841_448385455276942_1543962793_n.jpg
Παναγιώτης Δ. Κοφινάκος (Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος- Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών)

Τι είναι ο ιός Ζίκα και πως μεταδίδεται

«Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός είδους κουνουπιού που ονομάζεται Τίγρης και τα συμπτώματα στον άνθρωπο μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, γενική κακουχία, πόνος στις αρθρώσεις, μυικοί πόνοι…). Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός αν το κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα οπότε το τσίμπημά τ��υ μπορεί να μολύνει ένα υγιές άτομο στην συνέχεια».

Γιατί είναι επικίνδυνος για τις έγκυες

«Ο ιός θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον συνδέουν με μεγάλη αύξηση περιστατικών μικροκεφαλίας (μια εκ γενετής ανωμαλία που εμφανίζει μικρό μέγεθος κρανίου και εγκεφάλου , νευρολογικές παθήσεις και εγκεφαλική βλάβη του νεογνού). Μία μητέρα που έχει νοσήσει, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, οπότε και γίνεται η οργανογένεση, μεταφέρει τον ιό στο νεογνό. Δε γνωρίζουμε ακόμη με ποιόν τρόπο ο ιός διαπερνά τον πλακούντα και μολύνει το έμβρυο».

Πως μπορεί μία γυναίκα που είναι έγκυος να προστατευτεί

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αντίδοτο ή εμβόλιο, εκτός από την κλασική αντιμετώπιση για τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστά αναβολή ταξιδιού σε περιοχές όπου η μετάδοση του ιού είναι σε εξέλιξη, για τις έγκυες γυναίκες (Λατινική Αμερική). Οι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη γενικότερα δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site του κύριου Κοφινάκου: www.kofinakos.gr

Της Αλέκας Νικόλα