​4 Φεβρουαρίου: σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου και καθιερώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, προκειμένου να υποστηρίξει τους στόχους της Παγκόσμιας Διακήρυξης του Καρκίνου, που υπογράφηκε το 2008.

Ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή στη ζωή του.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συγκεκριμένη ασθένεια, όπως και η ενθάρρυνση της έγκαιρης πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του.

Απώτερος σκοπός της Ημέρας είναι η μείωση των κρουσμάτων της ασθένειας, καθώς και των θανάτων που προκαλούνται από αυτή έως το 2020.

Στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 41.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο, με συνέπεια ο καρκίνος να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ήδη επιβαρυμένου συστήματος Δημόσιας Υγείας. Και μπορεί κανένας Έλληνας ασθενής να μην πέθανε γιατί δεν βρήκε τα φάρμακά του, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthview, o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, αλλά αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί οριακά, τα χειρουργεία έχουν πιάσει πάτο και πολλοί συμπατριώτες μας δεν έχουν καν πρόσβαση, σε αντικαρκινικές δομές εάν δεν έχουν την τύχη να ζουν στην Αθήνα.

«Ο καρκίνος είναι η νόσος των φτωχών» είπε o κ. Φιλόπουλος, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, επεξηγώντας αυτή τη σκληρή δήλωση:

«Είναι η νόσος ��ων ανθρώπων που καπνίζουν, πίνουν και δεν γυμνάζονται. Εξαιτίας της κρίσης, έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και είτε αδιαφορούν είτε δεν έχουν το κουράγιο να προσπελάσουν τα εμπόδια για να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες υγείας».

Οι «Έλληνες ασθενείς είναι ακαθοδήγητοι», είπε ο πρόεδρος της αντικαρκινικής, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες θεραπείες, που αποδεικνύουν κάθε μέρα αργά αλλά σταθερά, ότι «ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος».

Υπάρχει αύξηση των περιστατικών καρκίνων στη χώρα μας; Η πρωτοφανής μείωση γύρω στο 26% των δαπανών για την υγεία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικές δυσλειτουργίες στην πρόληψη, στη διάγνωση αλλά και στην υποστήριξη των ασθενών, τομείς που ανέκαθεν ήταν οι μαύρες τρύπες στην Ελλάδα, τώρα όμως με την πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ποια τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα που αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου σας έχουν εντυπωσιάσει και θεωρείτε ότι μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε;

''Το ένα είναι από τη γενετική και αφορά στον εντοπισμό των γονιδίων που ευθύνονται για την καρκινογένεση. Το δεύτερον, είναι από τη μοριακή βιολογία η αποκάλυψη των λεγόμενων «μονοπατιών». Τα κύτταρα μας, μιλούν αναμεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και η γλώσσα τους είναι η χημεία. Εκεί στηρίζονται νέες θεραπείες που προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτά τα μονοπάτια. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα είναι, η κατανόηση ότι κάποιοι ιοί, προκαλούν καρκίνο. Είναι μεγάλη πρόοδος τα εμβό��ια για τον HPV αλλά και για την ηπατίτιδα C. Το 2030 ο καρκίνος θα είναι ιάσιμος 100% και σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για βιοψίες από αίμα. Θα σου παίρνουν αίμα και από τα σπασμένα κομμάτια DNA που κυκλοφορούν στο αίμα μας, θα σου λένε εάν έχεις καρκίνο ή εάν ανήκεις βιοχημικά σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ενδεχομένως εκδηλώσεις τη νόσο αργότερα.

Μέχρι το 2030 όμως τι πρέπει να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης;

''Σε επίπεδο προσωπικό μπορούνε να κάνουμε απλά πράγματα, που δε χρειάζονται ούτε λεφτά ούτε καμία τρόικα. «Να γίνουμε εμείς το παράλληλο πρόγραμμα», όπως λέει η αντικαρκινική εταιρία και να συνειδητοποιήσουμε, ότι «μπορούμε». Αυτό είναι το σύνθημά μας «Μπορώ» και όλοι μαζί μπορούμε, να πούμε όχι στο τσιγάρο, όχι στο αλκοόλ, όχι στη ζάχαρη. Επίσης εάν ήταν στο χέρι μας θα απαγορεύαμε τα τζάκια στην Αθήνα. Αυτά είναι βασικά και αυτονόητα πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε όλοι μας.... ''