Δεν είναι λίγες οι φορές που γιατροί και γυναικολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το μεγαλύτερο «δώρο» που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο βρέφος της, είναι ο θηλασμός. Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και μια νέα επιστημονική έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, με τα συμπεράσματα της να δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι πάνω από 800.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί αν οι μητέρες τους θήλαζαν. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη 22.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα είχαν εμποδιστεί από την πρακτική του θηλασμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο δεν ακολουθούν τον θηλασμό λόγω κυβερνητικών πολιτικών, ανεπαρκούς υποστήριξης από την κοινότητα και των τακτικών της βιομηχανίας βρεφικού γάλακτος.

ξκτξξξξξξξξξξξξξξ.jpg


Δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει την σύνδεση μεταξύ θηλασμού και υψηλής ευφυΐας, καθώς και τον αποτρεπτικό του ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη ή παχυσαρκίας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, με το ποσοστό θηλασμού στα νεογέννητα να πέφτει στο 2-3% από 37% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης στις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος κράτη.

Όπως τόνισε και ο Δρ Νάιτζελ Ρόλλινς , από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η ευθύνη δεν πρέπει να βαραίνει εξ ολόκληρου την γυναίκα, καθώς «η δυνατότητα της να θηλάσει επηρεάζεται από την υποστήριξη που δέχεται και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει».

«Υπάρχει μια ευρύτερη ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας στο να ενθαρρύνουν τις γυναίκες προς αυτήν την κατεύθυνση με πολιτικές και ειδικά προγράμματα», υποστηρίζει ο Ρόλλινς.

Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες στην δύση διεκδικούν στις χώρες τους να υποστηριχθεί ο δημόσιος θηλασμός, κάτι που θεωρείται ότι θα βοηθήσει πολύ στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών θηλασμού.