Για να λειτουργεί σωστά το σώµα σου απαιτούνται µια σειρά από ζωτικά θρεπτικά συστατικά: από αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισµό σου µέχρι µέταλλα που χρειάζονται τα οστά σου.

��αρότι µπορείς να λάβεις πολλά από αυτά τα συστατικά από ένα συµπλήρωµα διατροφής, σχεδόν όλα τους βρίσκονται στις τροφές που τρως –ή που θα έπρεπε να τρως– καθηµερινά. Θέλεις να µάθεις ποιες τροφές είναι οι… πρωταθλήτριες των βιταµινών;

Βιταμίνη Α

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Η βιταµίνη Α (ρετινόλη) συµπεριλαµβάνει τη βήτα καροτίνη και παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό σύστηµα και στην όραση.

Γλυκοπατάτα

• Τροφή που παίρνει χρυσό! Η υψηλότερη συγκέντρωση της βιταµίνης Α βρίσκεται στη γλυκοπατάτα – µόλις µία µέτρια σε µέγεθος ψητή γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από 28.000 IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταµίνης Α ή το 561% της Συνιστώµενης Ηµερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ). Το µοσχαρίσιο συκώτι, το σπανάκι, τα ψάρια, το γάλα, το αβγό και το καρότο είναι επίσης καλές πηγές της.

Β1 ή θειαμίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Βοηθά το σώµα να µετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, ενώ είναι σηµαντικό θρεπτικό συστατικό για να λειτουργούν σωστά
ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστηµα.

• Τροφή που παίρνει χρυσό! Όπως και µε τη νιασίνη, η αποξηραµένη µαγιά είναι η καλύτερη διατροφική πηγή της θειαµίνης, περιέχοντας 11 mg ανά 100 γραµµάρια. Ωστόσο, µάλλον θα σου είναι πιο εύκολο να την πάρεις από το κουκουνάρι (1,2 mg ανά µερίδα) και τα φασόλια σόγιας (1,1 mg).

Β2 ή ριβοφλαβίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώµα να πολεµήσει τις ασθένειες, να δηµιουργήσει ενέργεια και να παράγει ερυθρά α��µοσφαίρια.

Δημητριακά

• Τροφή που παίρνει χρυσό! Με σχεδόν 3 mg ανά 100 γραµµάρια, το µοσχαρίσιο συκώτι είναι η πιο πλούσια πηγή φυσικής ριβοφλαβίνης. Δεν έχεις όρεξη για συκώτι; Ευτυχώς, τα ενισχυµένα δηµητριακά σου εξασφαλίζουν σχεδόν όση βιταµίνη χρειάζεσαι σε µια πολύ πιο βολική συσκευασία.

Β3 ή νιασίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Είναι σηµαντική για τη µετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Βοηθά, επίσης, την καλή λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήµατος και σου εξασφαλίζει υγιές δέρµα.

• Τροφή που παίρνει χρυσό! Η αποξηραµένη µαγιά είναι ο πρωταθλητής στη νιασίνη, για κάτι πιο νόστιµο όµως προτίµησε αράπικα φιστίκια ή φιστικοβούτυρο (ένα φλιτζάνι ωµά φιστίκια περιέχει 17,6 mg, πά��ω από το 100% της ΣΗΠ). Το µοσχαρίσιο συκώτι και του κοτόπουλου είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε νιασίνη.

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Είναι ζωτική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήµατος και το σχηµατισµό του DNA ενώ σε προστατεύει από την αναιµία.


• Τροφή που παίρνει χρυσό! Εδώ τα οστρακοειδή είναι ο σίγουρος πρωταθλητής για Β12: τα µαγειρεµένα µύδια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση από κάθε άλλη τροφή, µε 84 mcg –ένα εντυπωσιακό 1.402% της ΣΗΠ σου– σε µόλις 100 γραµµάρια. Η βιταµίνη Β12 υπάρχει, επίσης, στο µοσχαρίσιο συκώτι, στην πέστροφα, στο σολοµό και τον τόνο αλλά προστίθεται τεχνητά και σε πολλά δηµητριακά πρωινού.