Η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συνεχή κατανάλωση φαγητού. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την διαταραχή τρώνε κρυφά γιατί ντρέπονται για αυτή τη συμπεριφορά και ορκίζονται στον εαυτό τους ότι δεν θα ξαναγίνει.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με κατάθλιψη, όταν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτυγχάνουν.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuropsychopharmacology, οι ερευνητές του Yale εστίασαν στη σχέση ανάμεσα σε υπερφαγία και κατάθλιψη και στο αν και κατά πόσον η κεταμίνη θα μπορούσε να μειώσει το πρώτο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται σύμπ��ωμα του δευτέρου.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η κεταμίνη εκτός από την κατάθλιψη ενεργοποιεί μία εγκεφαλική δίοδο με το ονομασία mTORC, η οποία ρυθμίζει τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται με ορισμένες συναπτικές συνδέσεις. Η δίοδος mTORC εμπλέκεται και στην διαχείριση της ενέργειας και τη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού, γεγονός που την συσχετίζει και με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου-2, ο οποίος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ronald Duman, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροβιολογίας στο Yale δήλωσε: «Οι επιπτώσεις μιας υψηλής σε περιεκτικότητα λιπαρών διατροφής συμπίπτουν με εκείνες του χρόνιου στρες και θα μπορούσε επίσης να αποτελούν παράγοντα, που συμβάλλει στην κατάθλιψη και τις μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου-2».