Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν υφίστανται! Ποιο όμως από τα δύο γλυκά έχει τις λιγότερες θερμίδες; Ποιο είναι πιο υγιεινό και ποιο μας «επιτρέπετ��ι» να φάμε χωρίς τύψεις; Η απάντηση στα «γλυκά» αυτά ερωτήματα, δίνεται παρακάτω…

-Οι κουραμπιέδες είναι σίγουρα νόστιμοι και πολύ τραγανοί, έχουν όμως και αρκετά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, περιέχουν αρκετή ζάχαρη που μπορεί να προσθέσει θερμίδες, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους.

Ωστόσο, έχουν τα αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε απαραίτητα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και ασβέστιο, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Επιπλέον, τα αυγά του κουραμπιέ αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών.

Όσο για τις θερμίδες; Ένας κουραμπιές, περίπου 40 γραμμάρια, περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γραμμάρια λιπαρά οξέα.

-Από την άλλη μεριά αν είστε λάτρεις των μελομακάρονων είστε τυχεροί, διότι είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Και αυτό γιατί παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο, το οποίο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μ��νοακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι ευεργετικά για την υγεία και βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επίσης, τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, το οποίο συμβάλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τέλος, ένα μελομακάρονο περιέχει 200 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά.

Εάν λοιπόν αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στον κουραμπιέ και στο μελομακάρονο, όσο αφορά τη θερμιδική τους αξία, να έχετε στο νου σας ότι και τα δύο έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Η διαφορά, όμως, είναι στη θρεπτική τους αξία, με το μελομακάρονο να είναι πιο υγιεινό. Αν παρόλα αυτά το αγαπημένο σας γλυκό είναι ο κουραμπιές, δεν υπάρχει λόγος να τον στερηθείτε, απλά να τον καταναλώσετε με μέτρο!

Extra Tip: Τα φετινά Χριστούγεννα αποφύγετε τη φράση «Δεν θα φάω κανένα γλυκό», γιατί τα γλυκά μπορούν να είναι μέρος ενός προγράμματος διατροφής, αρκεί να τα καταναλώνετε με σύνεση!


Δ��ΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες: Ποιο γλυκό έχει τιςλιγότερες θερμίδες;