Τα φρούτα είναι θρεπτικά και απαραίτητα στη διατροφή μας, ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑδείχνει ότι κάποια από αυτά συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical και οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 104.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 30 ετών.

Έτσι λοιπόν διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς αντιμετώπιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μελανώματος λόγω της κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας φρούτων.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν εσπεριδοειδή λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν εσπεριδοειδή δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Αυτός ο κίνδυνος εκτοξεύτηκε στο 36% για τους ανθρώπους που έτρωγαν τέτοιου είδους φρούτα πάνω από 1,5 φορές την ημέρα, κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι το γκρέιπφρουτ φάνηκε να έχει την ισχυρότερη συσχέτιση με το κακοήθες μελάνωμα.

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φωτοενεργά συστατικά (psoralens, furocoumarins) που αποδεδειγμένα καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο απέναντι στον ήλιο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Abrar Qureshi, δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα θρεπτικά εσπεριδοειδή, απλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο συνδυασμός τους με την ηλιακή ακτινοβολία.