Ποια πιστεύετε ότι είναι η κυριότερη αιτία που οφείλεται για τα χιλιάδες τροχαία που σημειώνονται καθημερινά; Όχι, δεν είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά το… φτάρνισμα! Ναι, καλά ακούσατε!

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους εχθρούς της οδήγησης, αφού κάνει τα μάτια να κλείνουν παροδικά με συνέπεια να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε η τελευταία, για τον έναν στους τρεις ενήλικες η οδήγηση είναι η χειρότερη στιγμή για να φταρνιστούν, με το 7% να έχουν πάθει τροχαίο εξαιτίας του φταρνίσματος.

Και αυτό, διότι ένας οδηγός που κινείται με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα, διανύει κάθε φορά που φταρνίζεται 15 μέτρα με κλειστά μάτια.

ηξκγξκγηκ.jpg

Στη νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας φυτικώνπροϊόντων Olbas,συμμετείχαν 2.000 εθελοντές.

Πάνω από ένας στους τέσσερις (το 28%) είπαν ότι φταρνίζονται πολλές φορές στη σειρά, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους κατά την οδήγηση.

Κατά τα άλλα, το 60% δήλωσαν ότι συνηθίζουν να φταρνίζονται στην παλάμη τους - συνήθεια που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, αφού τα χέρια μολύνονται και μεταδίδουν τους ιούς σε ό,τι αγγίξουν στην συνέχεια.

Ακόμα χειρότερα, όμως, το 27% είπαν ότι... σκουπίζουν στη συνέχεια τα χέρια στα ρούχα τους - ή στα ρούχα του... διπλανού τους, όταν ατυχώς δίπλα τους βρίσκεται ένα πολύ οικείο τους πρόσωπο!

Η συντριπτική πλειονότητα (το 94%), εξ άλλου, είπαν ότι προσπαθούν να «πνίξουν» το φτάρνισμά τους ενώπιον των άλλων γιατί ντρέπονται και έτσι φταρνίζονται ελεύθερα μόνο όταν είναι μόνοι ή όταν πιστεύουν πως κανείς δεν τους ακούει.

Όσον αφορά, τέλος, τις περιστάσεις κατά τις οποίες προσπαθούν να αναστείλουν το αντανακλαστικό του φταρνίσματος, οι συχνότερες είναι στη διάρκεια του φαγητού (16%), στη διάρκεια του σεξ (10%), όταν βάζουν makeup (6%) και όταν παρευρίσκονται σε επαγγελματικές συναντήσεις (6%).