Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί «καμπανάκι» μόνο για την κακή σεξουαλική ζωή ενός άντρα, αλλά και για πιθανή εκδήλωση διαβήτη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίν��υνο να πάσχουν από αδιάγνωστο τύπου 2 διαβήτη.

Αν όμως είναι μεσήλικες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης, τότε έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν εν αγνοία τους από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν, η στυτική δυσλειτουργία δεν μπορούσε να συσχετίσει με την αδιάγνωστη υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία, αλλά η συσχέτισή της με τον αδιάγνωστο διαβήτη ήταν πολύ ισχυρή.

Στην πραγματικότητα, σε όλο το ηλικιακό φάσμα η συχνότητα του αδιάγνωστου διαβήτη ήταν 11,5% στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και μόνο 3% στους άνδρες δίχως προβλήματα στύσης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ένας 40άρης ή 50άρης με στυτική δυσλειτουργία έχει μία στις δέκα πιθανότητες να πάσχει από διαβήτη και να μην το ξέρει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Σκέλντον, από το Κέντρο Υπηρεσιών & Πολιτικής Υγείας του Πα��επιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ.

«Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο οδηγεί σε πολλές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά», είπε και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με τον διαβήτη ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος από τους ασθενείς, η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι που αμέσως αντιλαμβάνονται. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να υποκρύ��τει κάτι πολύ σοβαρό -ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και ένδειξη “κρυφής” καρδιοπάθειας- πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον γιατρό για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αυτές για τον διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο δρ Τζόελ Ζόνζιεν, διευθυντής του Κέντρου Κλινικού Διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη και οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα του πέους.

Αυτό σ��μαίνει πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία «μπορεί να πάσχουν επί παρατεταμένα χρονικά διαστήματα από διαβήτη δίχως να το γνωρίζουν», κατέληξε.