Αν νομίζατε ότι μόνο το τσιγάρο ή οι ουσίες προκαλούν εθισμό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα κι ανακάλυψαν ότι υπάρχουν και εθιστικές… τροφές!

Ποιες είναι αυτές; Πίτσα, τηγανιτές πατάτες, παγωτό και μπέργκερ είναι μερικές από τις τροφές αυτές (δυστυχώς).

Οι ειδικοί αναρωτιούνται για σχεδόν έναν αιώνα αν μπορεί ο άνθρωπος να εθιστεί στο φαγητό. Έχουν υπάρξει αναφορές για εκείνους που χάνουν τον έλεγχο του πόσο τρώνε και βιώνουν στερητικό σύνδρομο αν προσπαθήσουν να κόψουν συγκεκριμένες τροφές, με συμπτώματα που θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο την αποχή από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Πολλοί από τους επιστήμονες συμφωνούν ότι τουλάχιστον για συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να υπάρξει εθισμός. Για πρώτη φορά, μία ομάδα ερευνητών εξέτασε τους τύπους αυτών των τροφών που ενδέχεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

ετυξευξ.jpg

Στην κορυφή της λίστας στην οποία κατέληξαν είναι η πίτσα, η σοκολάτα, τα πατατάκια, τα μπισκότα, το παγωτό, οι τηγανιτές πατάτες, το κέικ και τα αναψυκτικά. Ακολουθούν το τυρί και το μπέικον. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά βρέθηκαν στο τέλος της λίστας.

«Με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των ναρκωτικών ώστε να αυξηθε�� η δυνατότητα εξάρτησης, η μελέτη δείχνει ότι οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν κατασκευαστεί εσκεμμένα, έτσι ώστε να οδηγούν στον εθισμό στα λίπη και τη ζάχαρη», εξήγησε η Έρικα Σαλτ, επικεφαλής της έρευνας.

Όσο για τα συμπτώματα, πολλά μοιάζουν με εκείνα του εθισμού στα ναρκωτικά, όπως το ότι οι άνθρωποι θέλουν να καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της εν λόγω τροφής, προκειμένου να πάρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, νιώθουν αγωνία και διέγερση σε περίπτωση αποχής.

Βέβαια, η «αποτ��ξίνωση» αυτή δεν είναι τόσο έντονη όσο στα ναρκωτικά, εξηγούν οι ειδικοί.