Ο πιο διαδεδομένος καρκίνος που χτυπά τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού. Οι επιστήμονες συνιστούν συχνούς προληπτικούς ελέγχους και κυρίως την μαστογραφία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Από ποια ηλικία όμως και μετά πρέπει οι γυναίκες να υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση; Οι ειδικοί απαντούν στο σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Σύμφωνα με το γιατρό, αν έχουμε κάποιο ιστορικό στην οικογένεια, στα 35 έτη πρέπει να κάνουμε την πρώτη μας μαστογραφία για να υπάρχει σαν βάση και από κει και πέρα μαστογραφίες ξεκινάμε όπως και στις υπόλοιπες γυναίκες από τα 40 και μετά.

Για χρόνια ο καρκίνος του μαστού χτυπούσε τις γυναίκες μετά τα 50 τους χρόνια. Πλέον όμως οι γιατροί παρατηρούν εμφάνιση της νόσου σε προεμμηνοπαυσιακές ηλικίες. Σε γυναίκες ακόμη και κάτω των 45 ετών. Για αυτό από τα 30 και μετά συνιστούν να γίνεται υπερηχογράφημα μαστού μια φορά το χρόνο.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα είναι να γνωρίζει καλά το στήθος της, έτσι ώστε όταν ο γιατρός της δείξει μια εξέταση ψηλάφησης να μπορεί να αναγνωρίζει και μόνη της την όποια αλλαγή στο μαστό της. Η αυτοεξέταση πρέπει να ξεκινά από τα 20 χρόνια της γυναίκας.

Η αυτοεξέταση της ψηλάφησης γίνεται ως εξής: Βάζει η γυναίκα το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι για να απλώνει καλά το στήθος. Είναι εύκολο ξεκινώντας από τη θηλή, ώστε να υπάρχει μια σταθερή βάση για να μπορέσει να ελέγξει όλο το στήθος της. Ακτινωτά σι��ά-σιγά με τις άκρες των δαχτύλων θα ελέγχει το στήθος μέχρι το θωρακικό τοίχωμα.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται από τη γυναίκα μετά το τέλος της περιόδου.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων….