Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του καρκίνου βρίσκονται Δανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον Independent, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο ν�� προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, διότι προσβάλλει τον πλακούντα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη, αφού αποδείχτηκε ότι πρωτεΐνες ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη της ελονοσίας συνδέθηκε με τον υδατάνθρακα που διασφαλίζει ότι ο πλακούντας θα αναπτυχθεί γρήγορα. Όμως η ερευνητική ομάδα περιγράφει ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στους καρκινικούς όγκους.

Όπως εξηγεί ο Αλί Σαλαντί του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, για δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην ανάπτυξη του πλακούντα και του καρκινικού όγκου, καθώς αμφότερα αυξάνονται εντυπωσιακά εντός ενός σχετικά ξένου περιβάλλον.

Η διαδικασία θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια της ελονοσίας εφαρμόστηκε από τους Δανούς ερευνητές σε μεμονωμένα κύτταρα και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρ��τα πειράματα στον άνθρωπο μέσα στην επόμενη τετραετία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το βασικό ερώτημα, το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες είναι κατά πόσο η μέθοδός τους θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα και κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί μια καλά ανεκτή δοσολογία αυτού του αντικαρκινικού φαρμάκου που δεν θα προκαλεί παρενέργειες.

Κλείνοντας, ο δρ Σαλαντί επισημαίνει ότι οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, επειδή η πρωτεΐνη σ��νδέεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο υδατάνθρακα που απαντάται στον πλακούντα και στα καρκινικά κύτταρα.