Φυσικό φάρμακο με κάθε… επισημότητα είναι η μαστίχα Χίου η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Το «πράσινο ��ως» δόθηκε από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αποφάσισε να συμπεριλάβει τη φαρμακευτική «μονογραφία» της μαστίχας Χίου στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης.

Δύο είναι οι θεραπευτικές ενδείξεις που αναγνωρίζονται επίσημα: δυσπεπτικά προβλήματα, καθώς και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες, η μία σε Χίο-Αθήνα και η δεύτερη στην Αγγλία, οι οποίες εξετάζουν τις ιδιότητες της μαστίχας στην καταπολέμηση της νόσου Crohn, στον σακχαρώδη διαβήτη και στη χοληστερίνη.

Επιστημονικά, πάντως, έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα βοηθά σε γαστρεντερικές παθήσεις, στη μείωση του σακχαρώδους διαβήτη, στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών της χαρακτηριστικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η κ. Χήνου εξήγησε ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές μονογραφίες. Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης την χαρακτήρισε απόρροια της δεκαετούς στρατηγικής ανάπτυξης του συνεταιρισμού.

«Ο συνεταιρισμός επί σειρά ετών δέσμευε σημαντικά ποσά, για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορα πεδία που είχαν αξιολογηθεί ως ύψιστου ενδιαφέροντος. Σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε πλήθος εργαστηριακών και κλινικών μελετών ως αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς επενδυτικής και αναπτυξιακής πολιτικής που μας επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος τη προοπτική και το μέλλον της χιώτικης μαστίχας. Τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση της μαστίχας διαμόρφωσαν το πλαίσιο διεκδίκησης τροποποίησης της μονογραφίας της μαστίχας που επετεύχθη με την ανεκτίμητη συνδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, την Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών και βεβαίως της κ. Χήνου που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας» τόνισε ο κ. Σμυρνιούδης.