​«Πρέπει να σηκωθώ στις 06:30, να φτιάξω πρωινό για τα παιδιά, να τα ξυπνήσω, να τα ντύσω, να τα πάω σχολείο, να πάω στην τράπεζα, να γυρίσω σπίτι, να κάνω μπάνιο, να ντυθώ, να ετοιμαστώ, γιατί πρέπει στις 9 να είμαι στην δουλειά. Για οκτώ ώρες πρέπει να είμαι στρατιωτάκι! Πρέπει να μην σηκώνω κεφάλι, να λέω σε όλα ναι, να είμαι αποδοτική, γρήγορη, χαμογελαστή, κεφάτη, λαμπερή, με διάθεση για δουλειά και αστεία, να έχω έμπνευση, να μην κάνω λάθη και να μιλάω ακόμη και σε ανθρώπους που δεν θέλω για να μην με πουν ΤΡΕΛΗ, ΨΥΧΡΗ, ΨΩΝΑΡΑ, ΜΟΝΟΧΝΩΤΗ! Πεντέμισι ώρα πρέπει να έχω επιστρέψει για να ετοιμάσω φαγητό, να βάλω πλυντήριο, να σκουπίσω, να σιδερώσω, να πάω τα παιδιά στο φροντιστήριο και να βρω τουλάχιστον μια ώρα για το γυμναστήριο! Στις 20:30 πρέπει να έχω έτοιμο το μπάνιο για τον μπαμπά, τα τοστ για τα παιδιά και να τους έχω φτιάξει τα αγαπημένα τους αυγά! Δεν πρέπει να φωνάζω, να νευριάζω και να ξεσπάω στα μικρά, αντιθέτως πρέπει να είμαι ήρεμη, ψύχραιμη, γλυκιά, λογική, με χιούμορ για τον άντρα, το σόι του και τα παιδιά! Ακολουθούν τηλέφωνα, διάβασμα και ασκήσεις για γλώσσα και μαθηματικά! Μέχρι τις 22:30 τα παιδιά πρέπει να έχουν λουστεί, να έχουν μπανιαριστεί και να έχουν πλύνει δοντάκια! Στις 23:00 κάθομαι στο γραφείο για να τελειώσω μια συγκεκριμένη υπόθεση! Αν και πρέπει για ένα 2ωρο να αφοσιωθώ σε φακέλους και σύντροφο, το σώμα και το μυαλό μου, μου λένε πως πρέπει να πάω να κοιμηθώ, γιατί την επόμενη μέρα πάλι πολύ πρωί πρέπει να σηκωθώ»! Μόλις σας περιέγραψα μια κλασική μέρα μιας μέσης Ελληνίδας εργαζόμενης μητέρας που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της κατάθλιψης από τα πολλά "ΠΡΕΠΕΙ" που έχουν γεμίσει την ζωή της, λόγω των πολλαπλών ρόλων, που καλείται να παίξει στην σύγχρονη κοινωνία.

woman.jpg

Μπορεί άραγε να δει την ζωή αλλιώς; Έχει την δυνατ��τητα να ζει όμορφα και να πετυχαίνει στόχους, χωρίς να νιώθει ότι είναι μονίμως με μια θηλιά στο λαιμό;

Πολλοί λένε ότι το "life coaching" είναι το καλύτερο φάρμακο για τον σύγχρονο άνθρωπο! Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «νέα μόδα» που ήρθε να αντικαταστήσει τις επισκέψεις στον ψυχολόγο! Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι διάσημοι, επαγγελματίες και επιστήμονες στρέφονται στο coaching, είτε για να θέσουν και να επιτύχουν προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους, είτε για να εμπλουτίσουν και να διευρύνουν την επαγγελματική ή και επιστημονική τους ευχέρεια.

Τι είναι το coaching;

coaching.jpg

Το coaching απευθύνεται σε όλους και αφορά τους πάντες. Coaching είναι η συνεργασία Coach και πελάτη σε μία προκλητική και δημιουργική διαδικασία σκέψης που τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Πολλοί αναφέρουν τον Σωκράτη ως τον "πρώτο καταγεγραµµένο coach", χάρη στη µαιευτική του µέθοδο.

Είναι ακριβό «σπορ»;

To coaching δεν είναι φτηνό “σπορ”, ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες, όπως αυτή που δίνει η σχολή Positivity με το 5o OpenCoaching Day, ώστε το ευρύ κοινό να γνωρίσει δωρεάν από κοντά τον δυναμικό και καταλυτικό χαρακτήρα του coaching. Στο συγκεκριμένο συνέδριο η οικονομική κρίση, η λήψη αποφάσεων, η διαχείριση συγκρούσεων, η ισορροπία, το ευ ζειν, αλλά και η αγάπη, η αυτογνωσία, η ανακάλυψη δυνατοτήτων θα εξεταστούν μέσα από τα εργαλεία και την προσέγγιση του coaching, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να φύγουν με ευρύτερη αντίληψη και νέες συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες γνώσεις για μια καλύτερη ζωή και μια πιο επιτυχημένη καριέρα.

ma_lifecoaching_track.gif

Αν αναζητάς τρόπο να χειριστείς κάποιο επαγγελματικό ζήτημα, να επιλέξεις κλάδο σπουδών ή να αλλάξεις αντικείμενο, ένας …μέντορας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει.

Τι είναι το mentoring;

O Μέντορας ήταν ο γέρος, στον οποίο είχε μεταμορφωθεί η Θεά Αθηνά, προκειμένου να προστατεύσει και συμβουλεύσει τον Τηλέμαχο, τον γιο του Οδυσσέα. To mentoring είναι ένας προσωποκεντρικός μαθησιακός διάλογος, που σκοπεύει περισσότερο στην ανάπτυξη σοφίας, μέσω αναστοχαστικής πρακτικής, παρά στην απλή μεταβίβαση γνώσης. Το mentoring τείνει να είναι μια μεσο-μακροπρόθεσμη σχέση που εστιάζει σε θέματα καριέρας ή σε άλλα περισσότερο ολιστικά θέματα. Ο μέντορας αλληλεπιδρά με κάθε άτομο ή ομάδα εφαρμόζοντας κατάλληλες μεθόδους, βασιζόμενος σε πρότυπα δεοντολογίας και οι μέθοδοί του αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν την εισαγωγή υποδείγματος, την διευκόλυνση ανταλλαγής συστάσεων, την υποστήριξη ανάπτυξης δικτύων και την ερμηνεία πολιτικών ενός οργανισμού ή ενός επαγγέλματος.

Mentoring.jpg

To πιο τρανταχτό παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος κυριολεκτικά «μεταμορφώθηκε» κάνοντας τρόπο ζωής το coaching, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Eric Schmidt. «Όλοι χρειαζόμαστε έναν coach! Πίσω από κάθε διάσημο πρόσωπο, πίσω από κάθε επιτυχημένη προσωπικότητα είναι ένας coach. Από το 2002 εγώ έχω τον προσωπικό μου coach! O coach βλέπει τι κάνεις, σε παρακολουθεί στενά σου ανοίγει το μυαλό και σε βοηθά να δεις που πραγματικά είσαι καλός και να υλοποιήσεις το δικό σου προσωπικό πλάνο ανάπτυξης» είχε δηλώσει παλιότερα ο Shmidt.

eric-schmidt.jpg
Eric Schmidt

Πως όμως επιλέγω coach; Τον βλέπω για παράδειγμα και αν μου αρέσουν τα μάτια και το χαμόγελο του, τον διεκδικώ, όπως θα φλέρταρα έναν άνθρωπο σε ένα μπαρ ή θα πρέπει να κοιτάξω πρώτα βιογραφικό και μετά να διαλέξω τον «προσωπικό προπονητή» μου;

Όπως είπε στο star.gr, ο ιδρυτής της σχολής Positivity Άγγελος Δερλώπας ο οποίος έχει μακρόχρονη εμπειρία ως coach και mentor, αλλά και ως εκπαιδευτής, «ένα χαμόγελο δημιουργεί πάντα μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η ανοικτή συζήτηση μπορεί να εξυπηρετηθεί, όταν ο coach εμπνέει εμπιστοσύνη και οικειότητα. Οφελεί επίσης να ρωτάμε και να βεβαιωνόμαστε ότι ο coach έχει πιστοποιημένη εκπαίδευση από κάποιο πρόγραμμα εγκεκριμένο από το International Coach Federation (ICF). Τη Διεθνή Ομοσπονδία Coaching δηλαδή και θα είναι σίγουρα ακόμα μεγαλύτερη εγγύηση για μας, αν ο coach έχει διαπίστευση από το ICF όπως το ΑCC ή, ακόμα καλύτερο, το ανώτερο PCC».

αγγελοσ.jpg
Άγγελος Δερλώπας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άλλο coaching και άλλο …solving

Με το coaching, διευκρινίζει ο κ.Δερλώπας, «δεν δίνουμε έτοιμες λύσεις, αντιθέτως, βοηθάμε τους πελάτες να θέσουν τους καλύτερους στόχους για εκείνους και να τους πετύχουν. Η δομημένη και λεπτομερώς ενορχηστρωμένη διαδικασία του επαγγελματικού coaching εγγυάται ότι τα αποτελέσματα έρχονται πάντα για τις αποφάσεις, που θα επιλέξουμε να πάρουμε, όπως επίσης και για τις επιλογές που δεν θα αποφασίσουμε να κάνουμε. Υπάρχουν πάντα αποτελέσματα είτε κάνουμε κάτι, είτε δεν κάνουμε. O Αμερικανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Castaneda είπε ότι “μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους. Το ύψος του κόπου είναι το ίδιο”».

castaneda_1.jpg
Carlos César Salvador Arana Castañeda

Στο ερώτημα «αν είχατε μόνο 5 λεπτά για να βοηθήσετε έναν σύγχρονο άνθρωπο, που είναι πνιγμένος στο άγχος, τα χρέη και τις υποχρεώσεις ...τι θα κάνατεο ιδρυτής της σχολής Positivity Coaching απάντησε «Θα τον ρωτούσα τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να αντιδράσει και να αποκτήσει ένα μέλλον, όπως το ονειρεύεται! Πόσο περισσότερο άγχος είναι διατεθειμένος να αντέξει, προτού αποφασίσει ότι υπάρχει τρόπος να πάρει τον έλεγχο και να φέρει αποτελέσματα; Πόσο έτοιμος είναι να συμμετάσχει στο... 5ο Open Coaching Day».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 (10.00 πμ-17.00μμ)

Που: Women for Life (Γρηγορίου Ξενοπούλου 10 Ν.Ψυχικό)

Κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες για τις ομιλίες και τις εκδηλώσεις του συνεδρίου στην παρακάτω διεύθυνση: www.opencoachingday.gr

Της Άννας Σταματιάδου