Σάλος έχει προκληθεί με την απότομη και εξωφρενική αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, εδώ και δεκαετίες από όσους νοσούν από AIDS.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Martin Shkreli, αγόρασε τα δικαιώματα κι ανέβασε την τιμή του κατά 5.000%! Από 13,50 δολάρια, δηλαδή, στα 750 δολάρια!!!
τυθκυθκτυθκ.jpg
Την είδηση αυτή, δημοσίευσαν αρχικά οι New York Times και όπως αναμενόταν προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στα social media κι όχι μόνο.
Το φάρμακο ονομάζεται Daraprim και χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτική αγωγή σε βρέφη ή ενήλικες που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως σε όσους νοσούν από AIDS. To Daraprim αγοράστηκε τον Αύγουστο από την εταιρεία Turing, η οποία ανήκει στον 32χρονο Martin Shkreli.
Το περιστατικό, βέβαια, δεν το σχολίασαν μόνο οι χρήστες των social media, αλλά και η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων πάντως, ζήτησε από την εταιρεία Turing να αναθεωρήσει την απόφασή της για την αύξηση της τιμής του φαρμάκου, με τον Shkreli να απαντά: «Το φάρμακο παραμένει φθηνό σε σχέση με αντίστοιχα του εμπορίου».
Λίγα λόγια για το φάρμακο:
Το Daraprim καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, την δεύτερη πιο συνηθισμένη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και μπορεί να προσβάλλει εύκολα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς του AIDS, ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.