Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης αγχώνουν πολύ τις εγκυμονούσες, που αγωνιούν για την υγεία των εμβρύων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που εμφανίζουν επιπλοκές, δεν πρέπει να αγωνιούν μόνο για το έμβρυο αλλά κι για τις ίδιες, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.
Άλλωστε, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο 1 αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
Η έρευνα:
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Κον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 15.500 εγκύους που είχαν γεννήσει μεταξύ 1959-1967 και από τις οποίες οι 368 είχαν πεθάνει το 2011 (σε μέση ηλικία 66 ετών) εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου.
Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες είχαν εμφανίσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός κ.α.), ήταν αυτές που είχαν την μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μετά από αρκετά χρόνια.
Ενδεικτικά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογία�� ήταν επτά φορές μεγαλύτερος για μια μητέρα που είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη της και η οποία επίσης γέννησε πρόωρα.
Γυναίκες με συνδυασμό υπέρτασης και προεκλαμψίας είχαν 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όσες κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν υψηλό σάκχαρο στα ούρα τους (γλυκοζουρία), αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου.