​Μία νέα βρετανοαμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορεί το χρόνιο στρες μιας μητέρας, να συμβάλλει να έχει χαλασμένα δόντια το παιδί της.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκα�� στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health". Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King's College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον αντίστοιχα.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 716 ζευγών μητέρας-παιδιού (ηλικίας2 έως 6 ετών). Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), είχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια τους (44,2% έναντι 27,9%).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.