Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Αυτό που λίγοι όμως ξέρουν είναι ότι η μάχη ξεκινά από την… κουζίνα! Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μια νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν θεαματικά τον κίνδυνο, ακολουθώντας ένα είδος μεσογειακής διατροφής που περιέχει πολύ ελαιόλαδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους χρησιμοποιούνται στην μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής, ψάρια και ελαιόλαδο.

rthsthse.jpg
Οι μετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έτρωγε τρόφιμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η δεύτερη έτρωγε περισσότερους ξηρούς καρπούς και η τρίτη ακολουθούσε μια συνηθισμένη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Περίπου 7.500 άτομα ακολούθησαν αυτές τ��ς δίαιτες για πέντε χρόνια. Αποδείχθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα, κάθε τύπου, είχαν πιο γερή καρδιά από όσους δεν την ακολουθούσαν. Ανάμεσα στους μετέχοντες υπήρχαν και 4.282 γυναίκες και απεδείχθη ότι το 62% που ακολουθούσαν την τυπική μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τις γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές συγκράτησαν πολλούς λόγους για τους οποίους το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας «μαχητής καρκίνου», όπως έγραψαν στην μελέτη. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, μια ουσία που καταπολεμάει τα καρκινικά κύτταρα στα πειράματα που γίνονται στο εργαστήριο. Περιέχει επίσης σκουαλένιο, ένα συστατικό που έχει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα.

Συμπέρασμα: Εντάξτε το παρθένο ελαιόλαδο στη μεσογειακή διατροφή σας και θωρακίστε τον οργανισμό σας!