Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι φτιάχτηκε κομπιούτερ που υπολογίζει εάν ένας ασθενής βρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου ή όχι; Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά για ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που φέρνει την επανάσταση στον τομέα της ιατρικής!

Επιστήμονες από τη Βοστώνη δημιούργησαν ένα… υπερκομπιούτερ, το οποίο μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια 96% εάν ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο βρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου. Οι γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που επινόησαν τον εν λόγω ηλεκτρονικό υπολογιστή, άρχισαν να τον τροφοδοτούν πριν από 30 χρόνια με πληροφορίες για ασθενείς και πλέον περιέχει στοιχεία από 250.000 ανθρώπους.

Οι πληροφορίες αυτές αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις ενδείξεις που καταγράφονται στους νοσηλευόμενους ανθρώπους - από την θερμοκρασία και την αρτηριακή πίεση έως τα επίπεδα οξυγόνου, τις ζωτικές λειτουργίες, τα συμπτώματα και την έκβασή τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο υπολογιστής κάνει υπερταχείες διαγνώσεις, εντοπίζοντας σπάνια νοσήματα και υπολογίζοντας τις πιθανότητες που έχει ένας ασθενής να χάσει τη ζωή του.

«Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα των γιατρών να φροντίζουν τους ασθενείς τους και όχι να τους αντικαταστήσει», δήλωσε ο δρ Στήβεν Χορνγκ, ��έκτορας Ιατρικής στον Τομέα Κλινικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια 96% εάν οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν. Αν το κομπιούτερ αποφανθεί, με βάση τα στοιχεία που θα εισάγουμε, ότι ένας άνθρωπος πρόκειται να πεθάνει, κατά πάσαν πιθανότητα εντός 30 ημερών ο ασθενής θα έχει χάσει τη ζωή του».

Ακόμα πιο σημαντική, είναι η δυνατότητά του να ανιχνεύει σπάνια νοσήματα, τα οποία συχνά διαφεύγουν της προσοχής των γιατρών.