«Σεισμό» στην επιστημονική κοινότητα έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Βρετανικής έρευνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι είναι δυνατό να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να μεταδοθεί η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (των «τρελών» αγελάδων).

Ο Τζον Κόλιντζ, καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε αυτή τη νέα θεωρία περί μεταδοτικής νόσου μετά από νεκροψία εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πεθάνει πρόσφατα από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, γνωστή και ως νόσο των «τρελών αγελάδων» (CJD).

Παρατήρησαν ότι, επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους, μια πρωτεΐνη χαρακτηριστική της νόσου Αλτσχάιμερ. Η CJD μπορεί να προκληθεί εξαιτίας γενετικών μεταλλάξεων από έκθεση του ατόμου σε μολυσμένες τροφές (νόσος τρελών αγελάδων) και σε σπάνιες περιπτώσεις από τυχαία ιατρογενή μόλυνση κατά τη διάρκεια επεμβάσεων.

Όμως οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι (36 έως 51 ετών), πράγμα που δεν δικαιολογούσε την αυξημένη παρουσία του βήτα αμυλοειδούς, με δεδομένο μάλιστα ότι κανείς δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του. Όλοι οι νεκροί ασθενείς είχαν κολλήσει τη νόσο από μολυσμένες ενδομυικές ενέσεις με ανθρώπινες αναπτυξιακές ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές).

Την περίοδο 1958-1985 περίπου 30.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες που προέρχονταν από πτωματικούς δότες. Όμως, μερικές ορμόνες ήταν μολυσμένες με prions (μικρός πρωτεϊνούχος μολυσματικός παράγοντας που προκαλεί την ασθένεια), με αποτέλεσμα να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.

Λίγα λόγια για τη νόσο
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ανίατη μέχρι σήμερα νευροεκφυλιστική πάθηση, που αποτελεί μια κοινή μορφή άνοιας. Όσο περνάνε τα χρόνια, αναμένεται να πάσχουν από αυτή όλο και περισσότεροι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Όσοι έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό, κινδυνεύουν περισσότερο. Τα χαρακτηριστικά σημάδια της στον εγκέφαλο είναι οι πλάκες αμυλοειδούς και οι συγκεντρώσεις μιας άλλης πρωτεΐνης που έχουν ως συνέπεια να καταστρέφονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο Κόλιντζ επεσήμανε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο ζήτημα και σκοπεύει να ελέγξει παλαιότερα αποθέματα ορμονών ανάπτυξης, για να διαπιστώσει αν μέσα σε αυτά υπάρχει βήτα αμυλοειδές. Δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας, όσον αφορά τις μεταγγίσεις αίματος ή τις οδοντιατρικές εργασίες.

«Δεν μπορεί να κολλήσει κανείς Αλτσχάιμερ ζώντας μαζί ή φροντίζοντας κάποιον με τη νόσο», τόνισε. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».