Ο Χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η UNICEF εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

«Πολλά παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ζουν στο ύπαιθρο και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η υγεία των μικρών παιδιών διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, μεταξύ άλλων και από την απειλή ασθενειών, όπως η πνευμονία. Επίσης, ζουν σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ενώ είναι αυξανόμενος και ο αριθμός των παιδιών που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς και δια μέσου της Ευρώπης».

Ο γενικός διευθυντής της UNICEF Ελλάδας, Ηλίας Λυμπέρης δήλωσε:«Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, γι' αυτό η όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική προστασία τους πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου το 1/4 των ατόμων που αναζητούν φέτος καταφύγιο στην Ευρώπη είναι παιδιά. Περισσότερα από 106.000 παιδιά έχουν ζητήσει άσυλο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, 75% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Να σημειωθεί ότι η UNICEF ζητά τη δημιουργία μιας σειράς άμεσων δικλείδων ασφαλείας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους: ασφαλείς, φιλικές προς τα παιδιά εγκαταστάσεις υποδοχής, με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη, αναψυχή και εκπαίδευση, περισσότερες τοποθεσίες επανεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη και ανθρωπιστική βίζα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.


Τέλος, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της τεράστιας μετακίνησης απελπισμένων παιδιών, με πιο έντονες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και να παρέχει την απαιτούμενη ανθρωπ��στική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης.