Θεραπευτικές ιδιότητες φαίνεται πως έχει η κλασική μουσική, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μάλιστα τα αποτελέσματά της στη μείωση της πίεσης σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μετρήθηκαν επακριβώς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 41 άτομα που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, άκουγαν κλασική μουσική τρεις φορές την εβδομάδα. Με τον τόσο απλό αυτό τρόπο μειωνόταν η συστολική τους πίεση (μεγάλη) 0,9 mm/Hg, ενώ όσοι άκουγαν συγκεκριμένα Μότσαρτ η πίεσή τους μειωνόταν κατά 7mm/Hg.

«Πρόκειται για μία απλή διαδικασία που είναι πολύ απλή στην εφαρμογή της και πραγματικά μειώνει την πίεση του αίματος» εξηγεί ο Ζάν Τάγκ, βοηθός καθηγητή στο College of Nursing του Πανεπιστημίου Σιάτλ στην Ουάσινγκτον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που έγινε στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Όμοια αποτελέσματα και με έθνικ μουσική

Σε άλλη μελέτη που έγινε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας οι ειδικοί ανακάλυψαν πως όσοι έπασχαν από υπέρταση, κατάφερναν να μειώνουν την πίεση ακούγοντας ethnic μουσική και συγκεκριμένα κέλτικη ή ινδιάνικη – για περίπου 30 λεπτά την ημέρα για ένα μήνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 ενήλικες 45 έως 70 ετών, οι οποίοι έπαιρναν χάπια για την πίεση. Από αυτούς, οι 28 που άκουγαν μουσική κατάφεραν να μειώσουν την πίεση του αίματος, ενώ οι υπόλοιποι 20 δεν σημείωσαν καμία αλλαγή.

«Η μουσική λειτουργεί καταπραϋντικά και συχνά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στον έλεγχο του πόνου ή του άγχους καθώς και στην μείωση της υψηλής πίεσης» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ Πιέτρο Α. Μοντέστι του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

«Είναι όμως η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ξεκάθαρα η καθημερινή επιρροή της μουσικής στην μείωση της πίεσης του αίματος», πρόσθεσε.