Όλοι ξέρουμε πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τα κολλάμε –όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά τους- από… τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, γνωστή ως Dirty Money Project, αποφάνθηκε πως επάνω σε ένα… χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου καραδοκούν τουλάχιστον 3.000 είδη βακτηρίων. Ναι, καλά ακούσατε! Τι σημαίνει αυτό; Ότι τελικά δεν οφείλεται μόνο το σεξ για τη διάδοση των ΣΜΝ, αλλά και τα… λεφτά!

Βέβαια, τα βακτήρια δεν είναι οι μόνοι δυνητικά επικίνδυνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται στα χαρτονομίσματα. Μελέτες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των χαρτονομισμάτων στις ΗΠΑ έχουν ίχνη κοκαΐνης, επειδή οι έμποροι ανταλλάσσουν τα χρήματα με γυμνά χέρια.

;δ;ς;ςδ.jpg
Επίσης, υπάρχει συχνά υλικό σχετικό με κόπρανα, όπως αναφέρθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Southern Medical Journal. Τα δε τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μετρώντας συχνά χαρτονομίσματα μπορεί κάποιος να κολλήσει σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Για την ακρίβεια, υπήρξε περιστατικό αυτής της περίπτωσης στην Κίνα, όπου δύο γυναίκες υπάλληλοι τράπεζας κόλλησαν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα μετά την καταμέτρηση χαρτονομισμάτων. Οι γυναικολόγοι που τις εξέτασαν υπέθεσαν πως οι δύο γυναίκες μολύνθηκαν έμμεσα από τα χρήματα, πηγαίνοντας στην τουαλέτα αφού χειρίστηκαν τα χρήματα, χωρίς να έχουν πλύνει προσεκτικά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με ειδήμονες γιατρούς, η πλειοψηφία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν μεταδίδεται από την απλή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως χρήματα, εργαλεία και καθίσματα τουαλέτας. Επίσης δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος κολυμπώντας στην ίδια πισίνα με κάποιον άνθρωπο που νοσεί. Ωστόσο, τα χαρτονομίσματα μεταφέρουν τόσο πολλά βακτήρια και μικρόβια, γεγονός που καθιστά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το να πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά που τα πιάνουμε και πάντα πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.