Όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν πει ψέματα, άλλοτε πιο πονηρά και άλλοτε πιο αθώα.

Ωστόσο, κάποια από αυτά λένε καλύτερα ψέματα. Κι αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Οι επιστήμονες έκαναν ένα quiz μνήμης σε 114 παιδιά από 6 έως 7 ετών και διαπίστωσαν ότι ο τρόπος σκέψης τους λειτουργεί καλύτερα από των ενηλίκων και έχουν πολύ καλές δεξιότητες μνήμης. Αυτό τα βοηθά στο να λένε πειστικά ψέματα.

Στα παιδιά ζητήθηκε να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις απλές και στη συνέχεια ζητήθηκε απάντηση σε ένα κουίζ βάζοντάς τα συγχρόνως στον πειρασμό να κλέψουν την απάντηση. Τα παιδιά απέδειξαν στους ειδικούς ότι είναι σε θέση όχι μόνο να λένε ψέματα, αλλά και να καλύπτουν τα ίχνη τους ενώ, κάποια από αυτά κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις ερωτήσεις 0 παγίδες που τους υπέβαλαν.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες έκαναν στα παιδιά τεστ αξιολόγησης της λεκτικής και οπτικοχωρικής μνήμης τους (δηλαδή της μνήμης που έχει τη δυνατότητα αποθήκευσής εικόνων) και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μετά το προηγούμενο τεστ είχαν κατα��ωρηθεί ως «καλοί ψεύτες» είχαν τις καλύτερες επιδόσεις λεκτικής μνήμης.

«Ενώ οι γονείς δεν είναι συνήθως περήφανοι όταν τα παιδιά τους ψεύδονται, τουλάχιστον μπορούν να γνωρίζουν πλέον, ότι όταν τα παιδιά τους λένε ψέματα καλά, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί καλύτερα ο τρόπος σκέψης τους και έχουν καλές δεξιότητες μνήμης», δήλωσε η Δρ. Χόικα και τόνισε ότι «οι ενήλικες λένε ψέματα σχεδόν στο ένα πέμπτο των κοινωνικών τους συναναστροφών διάρκειας 10 λεπτών περίπου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Child Psychology.