​Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε το «κλειδί» για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Ο Μανώλης Καμβυσέλης μιλά στο STAR για την έρευνά του που μπορεί να δώσει τέλος στην μεγαλύτερη μη λοιμώδη επιδημία στον πλανήτη από την οποία πάσχουν περισσότερο από 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η παχυσαρκία είναι μία από τις μάστιγες της εποχής μας. Το ένα τρίτο των πολιτών της Ευρώπης πάσχει από αυτή. Στη χώρα μας είναι η τρίτη αιτία θανάτων μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις νεοπλασίες. Ο Μανώλης Καμβυσέλης ,ο Έλληνας καθηγητής του MIT, είναι ο επικεφαλής των ερευνών που βρήκε πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε .

«Όπως ξέρετε το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει 20.000 γονίδια, εκτός από αυτά έχει 2,3 εκατ διακόπτες. Τι είναι αυτοί; Ελέγχουν πως και πότε θα εκφραστούν αυτά τα γονίδια ανάλογα με το τι λειτουργία κάνουν. Αντί να χαλάσει ένα γονίδιο χάλασε ένας διακόπτης και αυτός ο διακόπτης που χάλασε, αντί να τις καίει τις κρατάει» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «με δύο τρόπους μπορούμε να επέμβουμε. Ο πρώτος είναι να φτιάξουμε τον διακόπτη οπότε να κάψει ο οργανισμός θερμίδες. Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επέμβουμε στα γονίδια, τα οποία ελέγχει αυτός ο διακόπτης. Τα πρώτα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις στο γο��ίδιο FTO, όπως ονομάζεται προκάλεσαν απώλεια βάρους ακόμα και 50%».

«Τα αποτελέσματα με τα ποντίκια έχουν φοβερό ενδιαφέρον, έχουν το διακόπτη αλλά δεν είναι χαλασμένος. Αλλάξαμε λοιπόν τα γονίδια που ελέγχουν το διακόπτη. Ποντίκια που δεν ήταν υπέρβαρα όταν αλλάξεις το γονίδιο χάνουν το 50% του βάρους τους και όταν τους δώσαμε φαγητό μόνο από λιπαρά δε�� έβαλαν καθόλου βάρος».

Όταν οι ερευνητές πήραν δείγματα λιπώδους ιστού από ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο FTO ενεργοποίησε δύο άλλα γονίδια, τα οποία κάνουν τα κύτταρα να αποθηκεύουν λίπος. Όταν αυτά τα δύο γονίδια απενεργοποιηθούν, τα κύτταρα καίνε ενέργεια.