Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα μίας έρευνας σχετικής με την εξάρτηση των νέων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα προβλήματα που αυτή φέρνει στην ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, οι νέοι που ασχολούνται για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύουν να αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Το περιοδικό «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» δημοσιεύει τα αποτελέσματα και αναλύει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 750 μαθητές, το 2013 στο Οντάριο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα για την χρήση ναρκωτικών και την υγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα στη συχνή χρήση των social media με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ψυχολογικών προβλημάτων, όπως αυτοκτονικές τάσεις.

«Δεδομένου πως νέοι, επιρρεπείς σε ψυχολογικά προβλήματα, ξοδεύουν πολύ χρόνο στα social media, οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και όχι μόνο, θα μπορούσαν με τις κατάλληλες κινήσεις να προειδοποιήσουν και να προστατέψουν αυτά τα άτομα υψηλού κινδύνου» επισημαίνουν ειδικοί στο περιοδικό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα νεαρά άτομα σχετικά με τους κινδύνους.

Ωστόσο, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί τον μόνο συνδετικό κρίκο με την ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας παράγοντας που οδηγεί στην επικίνδυνη πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή είναι και η καθιστική ζωή.