Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί παραπονιούνται συνεχώς οι γυναίκες στο γραφείο ότι κρυώνουν λόγω του air-condition, ενώ οι άντρες συνάδελφοί τους είναι πάντα ικανοποιημένοι; Μια μελέτη απαντά στο παραπάνω ερώτημα.
Τα περισσότερα συστήματα κλιματισμού των σύγχρονων κτηρίων βασίζονται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του μέσου 40χρονου άνδρα, ο οποίος είναι έως και 30% ταχύτερος απ’ ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας των γυναικών. Το επακόλουθο είναι ότι ενώ οι άντρες νιώθουν άνετα με την εσωτερική θερμοκρασία στο γραφείο όπου εργάζονται, η πλειονότητα των γυναικών χρειάζονται θερμοκρασίες τουλάχιστον 2,5 βαθμούς υψηλότερες.
«Το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι οι σύγχρονες προδιαγραφές για το θερμικό φορτίο των κλειστών κτηρίων βασίζονται στον μέσο εργαζόμενο, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ��ιαφορά κατά 20-30% στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπόρις Κίνγκμα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία και συμπλήρωσε «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν η διαφορά αυτή όταν ορίζονται οι προδιαγραφές της εσωτερικής θερμοκρασίας των κτηρίων».
Όπως εξηγούν ο δρ Κίνγκμα και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», σε σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι για να εργάζονται άνετα ντυμένοι με κοντομάνικο μπλουζάκι και παντελόνι οι άντρες χρειάζονται θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου και οι γυναίκες 24,5 βαθμών.
Οι νυν προδιαγραφές των κλιματιστικών, όμως, καταρτίσθηκαν από έρευνες της δεκαετίας του ’60 που είχαν βασισθεί στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας 40χρονων ανδρών βάρους 70 κιλών. Οι άντρες είθισται να διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα η οποία παράγει άφθονη θερμότητα, επομένως αισθάνονται πιο άνετα σε ψυχρότερο περιβάλλον απ’ ό,τι οι γυναίκες. Επιπλέον, ο μεταβολικός ρυθμός γίνεται βραδύτερος καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι οι νεώτεροι. Χώρια οι διαφορές που υπάρχουν στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων.
Κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, όμως, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα υπάρχοντα συστήματα κλιματισμού για κτήρια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν νέα συστήματα που θα συμπεριλαμβάνουν τις νέες γνώσεις.