​Τεράστια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ιατρική στην καταπολέμηση του AIDS, καθώς μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια οροθετικούς ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας πως ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην θεραπεία της μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

AIDS2-Ethnos.gr_.jpg
Η έκθεση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο PLoS Pathogens, αναφέροντας πως το φάρμακο PEP005 (ένα από τα συστατικά θεραπείας που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος), είναι επίσης πολύ δραστικό και στην επανενεργοποίηση του ιού HIV που βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό.

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

Έχει πάρει την ονομασία «διεγείρω και σκοτώνω», και στηρίζεται στην αφύπνιση του ιού που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση με την χρήση του PEP005, εξαλείφοντας τον στην συνέχεια με την αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως «έχουμε ενθουσιαστεί που εντοπίσαμε μια ουσία για την επανενεργοποίηση του HIV και την εξάλειψή του, η οποία έχει ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιείται σε ασθενείς».

Η θεραπευτική αυτή στρατηγική έχει δοκιμαστεί μόνον σε εργαστήρια και χρειάζεται ακόμη να διευκρινιστεί αν είναι ασφαλής για να για να χορηγηθεί στους οροθετικούς.