Ένα απίστευτο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας και γέμισε ελπίδα τους φορ��ίς του aids. Μια κοπέλα από τη Γαλλία, μολονότι γεννήθηκε οροθετική -καθώς η μητέρα της έπασχε από την ασθένεια αυτή- 18 χρόνια μετά δείχνει να μην νοσεί πια. Πώς συνέβη αυτό; Για 12 χρόνια οι γιατροί της χορηγούσαν ειδική θεραπεία.
Αυτή η πρώτη περίπτωση ύφεσης σε παιδί που γεννιέται οροθετικό, δείχνει ότι "μια παρατεταμένη ύφεση μετά από έγκαιρα χορηγούμενη θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί σε ένα παιδί που προσβάλλεται από τον HIV από τη γέννησή του", ανέφερε ο Δρ. Ασιέ Σαέζ-Σιριόν, του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, στο 8ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS που διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά.
yrjryjrtjtjj,j.jpg
Τα 12 χρόνια είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα παιδί. Στην περίπτωση της νεαρής Γαλλίδας πιστεύεται ότι προσβλήθηκε είτε κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης είτε κατά τη γέννησή της. Της χορηγήθηκε ένα φάρμακο όμως όταν σταμάτησε να το παίρνει, σε ηλικία έξι εβδομάδων, παρουσίασε αυξημένα επίπεδα του ιού. Οι γιατροί της έδωσαν τότε ένα κοκτέιλ τεσσάρων πολύ ισχυρών φαρμάκων που συνέχισε να τα παίρνει επί έξι χρόνια. Στη συνέχεια όμως την έχασαν καθώς η οικογένειά της αποφάσισε να διακόψει τη θεραπεία.
Η ιατρική ομάδα ξαναείδε το παιδί έναν χρόνο αργότερα: ο ιός στο αίμα της ήταν μη ανιχνεύσιμος και για αυτό δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να ξαναρχίσει τη λήψη φαρμάκων. Σήμερα, στα 18 της, ο ιός παραμένει μη ανιχνεύσιμος μολονότι δεν ξαναπήρε ποτέ αντιρετροϊκά φάρμακα.
Ο Δρ. Σαέζ-Σιριόν αποδίδει την ύφεση στη χορήγηση ενός συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων πολύ γρήγορα μετά τη μόλυνση, καθώς το κορίτσι δεν έχει τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα λίγα εκείνα άτομα το σώμα των οποίων μπορεί να ελέγχει τον ιό.