​Τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και, μάλιστα, σε νεότερη ηλικία, έχουν οι καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Τζέημς ΜακΚάμπι, ανέλυσαν στοιχεία 61 ήδη δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες έγιναν μεταξύ 1980 και 2014 και αφορούσαν συνολικά 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο «The Lancet Psychiatry», η νικοτίνη μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, ιδίως μέσω υπερπαραγωγής της ντοπαμίνης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ψύχωσης. Η υπερβολική ντοπαμίνη αποτελεί τη βασική βιολογική εξήγηση για την εμφάνιση ψύχωσης. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης διαπιστώσει μια ανάλογη συσχέτιση μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας.

Σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία, περίπου ένας στους 100 ανθρώπους (1%) μπορεί να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, ποσοστό που διπλασιάζεται (2%) στην περίπτωση των τακτικών καπνιστών. Επίσης, προέκυψε ότι το 57% των ανθρώπων με ψύχωση ήταν ήδη καπνιστές όταν είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Η νέα μελέτη ανοίγει τα μάτια μας όσον αφορά την πιθανότητα ο καπνός να είναι η αιτία για την ψύχωση», αναφέρει ο δρ. ΜακΚάμπι, τονίζοντας, ωστόσο, πως χωρίς μια κλινική δοκιμή είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι όντως υπάρχει σχέση μεταξύ καπνίσματος και σχιζοφρένειας.