Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι τα video και online games, δεδομένης της καθιστικής ζωής που προωθούν, οδηγούν στην παχυσαρκία.
Ένα νέο παιχνίδι όμως, έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα ηλεκτρονικό «game εγκεφάλου» που υπόσχεται να βοηθήσει όσους έχουν περιττά κιλά να αδυνατίσουν, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο να απορρίπτει τα πλούσια σε θερμίδες εδέσματα.
Αυτό επιτυγχάνεται επειδή στη διάρκειά του ο παίκτης πρέπει να απορρίπτει τις φωτογραφίες παχυντικών εδεσμάτων (π.χ. μπισκότων) και να επιλέγει εκείνες υγιεινών (π.χ. φρούτων). Έτσι, ο εγκέφαλός του ακούσια «μαθαίνει» ότι δεν είναι «ελκυστικά» τα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και θερμίδες φαγητά, αλλά τα υγιεινά.
φξμφημ.jpg
Για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της εφεύρεσής τους, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σε συνεργασία με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Daily Mail», δημιούργησαν μία δεκάλεπτη έκδοση του παιχνιδιού τους την οποία όλοι μπορούν να δοκιμάσουν.
Στην πρώτη κλινική δομική του παιχνιδιού, 41 υπέρβαροι εθελοντές, ηλικίας 23 έως 65 ετών, έχασαν κατά μέσον όρο 700 γραμμάρια μέσα σε μία εβδομάδα, διότι μείωσαν κατά 220 θερμίδες τις ημερήσιες θερμίδες τους. Επιπλέον, επί έξι μήνες μετά το πέρας της μελέτης εξακολουθούσαν να βρίσκουν λιγότερο ελκυστικά τα παχυντικά φαγητά, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Appetite».
Σημειώνεται ότι το παιχνίδι δεν προορίζεται για τα άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, όπως ξεκαθαρίζουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες στην ιστοσελίδα του.