Προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση και λιγότερες πιθανότητες καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων εξασφαλίζουν οι πέντε ημέρες νηστεία κάθε μήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα!

«Η αυστηρή δίαιτα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί από τους ανθρώπους και μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό αναπτύξαμε μια σύνθετη δίαιτα που έχει τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό» λέει ο γεροντολόγος Βάλτερ Λόνγκο του Πανεπιστημίου της Νότιας Κ��λιφόρνια, στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Metabolism».

Αρχικά, η έρευνα βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια: για δύο περιόδους των τεσσάρων ημερών κάθε μήνα, τα πειραματόζωα μασουλούσαν τροφές φτωχές σε θερμίδες και πρωτεΐνη, ενώ τις υπόλοιπες μέρες μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν. Όπως προέκυψε, η ζωή τους παρατάθηκε κατά τρεις μήνες, η πιθανότητα καρκίνου μειώθηκε κατά 45%, η απώλεια οστικής μάζας επιβραδύνθηκε και οι γνωσιακές ικανότητες βελτιώθηκαν, πιθανώς μέσω της επιτάχυνσης της παραγωγής νέων νευρώνων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

fx1.jpg

Στη συνέχεια, η δίαιτα δοκιμάστηκε σε 19 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να κατα��αλώνουν μόνο 725 έως 1.090 θερμίδες την ημέρα για πέντε μέρες κάθε μήνα (ο μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 2.000 - 3.000 θερμίδες την ημέρα). Τρεις μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος, μειωμένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, μειωμένα επίπεδα της ορμόνης ΙGF-I που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και τη γήρανση, καθώς και μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP που θεωρείται δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση ορισμένων βλαστικών κυττάρων στο αίμα, ένδειξη ότι η δίαιτα βοηθά στην ανανέωση των ιστών.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα οδήγησαν τον δρ. Λόνγκο σε δεύτερη δοκιμή, αυτή τη φορά σε 70 εθελοντές. «Αν τα αποτελέσματα παραμείνουν το ίδιο θετικά, πιστεύω ότι αυτή η δίαιτα θα αποδειχθεί η πρώτη ασφαλής και αποτελεσματική παρέμβαση που θα μπορεί να προτείνει ένας γιατρός για την προαγωγή θετικών μεταβολών που σχετίζονται με τη μακροζωία και το προσδόκιμο υγιούς ζωής», επισημαίνει ο ίδιος.