Αν σου έλεγαν ότι ο μήνας της γέννησής σου υποδηλώνει το αν και ποια νοσήματα θα εκδηλώσεις στη ζωή σου, θα σου φαινόταν ��ερίεργο; Κι όμως, επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους και κατέληξαν στο ότι όντως, ο μήνας γέννησης επηρεάζει το ενδεχόμενο εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων.

Οι άνθρωποι που εξετάσθηκαν εκδήλωσαν συνολικώς 1.688 διαφορετικά νοσήματα, τα 55 εκ των οποίων απεδείχθη ότι παρουσιάζουν αυξομειώσεις στη συχνότητά τους αναλόγως με το μήνα που γεννιέται κανείς. Τα 39 από τα νοσήματα ήταν γνωστό ότι έχουν εποχιακή διακύμανση, αλλά τα 16 (στα οπο��α συμπεριλαμβάνονται εννέα είδη καρδιοπάθειας) είναι καινούργια!

-Τι έδειξε η μελέτη:
Η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ιατρικής Πληροφορικής» (JAMIA) έδειξε πως μερικοί μήνες (Ιούνιος, Αύγουστος, Ιανουάριος και Δεκέμβριος) δεν παρέχουν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα όσον αφορά τη νοσηρότητα από αυτά τα 55 νοσήματα.
Άλλοι πάλι, (όπως ο Νοέμβριος) είναι πιθανότερο να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης και άλλοι (όπως π.χ. ο Φεβρουάριος) με μειωμένο κίνδυνο - τουλάχιστον για τη πλειοψηφία των νοσημάτων. Συνο��ικά, ο Μάιος και ο Ιούλιος ήταν οι μήνες που συνοδεύονταν με τον χαμηλότερο (μηδενικό σχεδόν) κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων.
Οι επιστήμονες από τη πλευρά τους, επισημαίνουν πάντως, ότι οι συσχετίσεις αυτές, εξαρτώνται και από το είδος της ασθένειας. Πού όμως οφείλονται οι συσχετίσεις αυτές; Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Τατονέτι, επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Κολούμπια, εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο κάποιοι πρώιμοι αναπτυξιακοί μηχανισμοί, οι οποίοι επηρεάζονται από τις εποχές. «Τα στοιχεία μας μπορεί να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να εντοπίσει νέους παράγοντες κινδύνου για πολλά και σημαντικά νοσήματα», δήλωσε ο Τατονέτι.
-Οι ασθένειες ανά μήνα:
-Η υπέρταση για όσους γεννήθηκαν Ιανουάριο
-Η κολπική μαρμαρυγή για όσους γεννήθηκαν Φεβρουάριο
-Η αρτηριοσκλήρυνση για όσους γεννήθηκαν Μάρτιο
-Η στηθάγχη για όσους γεννήθηκαν Απρίλιο
-Το άσθμα για όσους γεννήθηκαν Σεπτέμβριο
-Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας για όσους γεννήθηκαν Οκτώβριο
-Οι ιογενείς λοιμώξεις και η οξεία βρογχιολίτιδα στην παιδική ηλικία για όσους γεννήθηκαν Νοέμβριο. Ο Μάιος, οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες και ο Δεκέμβριος δεν συσχετίσθηκαν θετικά με το συγκεκριμένο νόσημα.
-Όσοι γεννιούνται Μάρτιο διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά έχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι των αναπνευστικών και των νευρολογικών ασθενειών.
-Όσοι γεννιούνται Οκτώβριο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων και ταυτοχρόνως μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.